EXCLUSIV | Îți mai aduci aminte de Georgian Mărgărit? Omul care a semnat cele mai multe hit-uri românești + Cu ce se ocupă acum

Publicat: 24 iun. 2023, 11:31 Autor: Camelia Vedete

Absolvent de Teologie și Litere, Georgian Mărgărit are un cuvânt important de spus în muzica românească, de mai bine de 15 ani. Artistul a compus și colaborat cu artiști precum Randi (Până vara viitoare), Jo, Puya, Nadir, Ana Baniciu.

De asemenea, pentru Lala Band, a lucrat la peste 300 de piese alături de echipa de creație și a realizat ilustrație muzicală pentru serialul Pariu cu viața. În 2016 a obținut locul 2 la Eurovision România alături de Vanotek, în calitate de solist, cu piesa I’m Coming Home.

În 2017 ajunge în topurile europene cu single-ul Closer, care a depășit 110k de shazamuri și a fost licențiat în peste 10 țări. Acum, Georgian vine cu o nouă piesă în limba engleză, Need You, o melodie emoționantă care explorează relația dintre tată și copil.

Apropierea de muzică pleacă din familie, părinții săi fiind membri ai cenaclului Flacăra. Tatăl său, Marian Mărgărit, compune în prezent pentru artiști precum Fuego, Angela Rusu ș.a., în același timp fiind și unul dintre cei mai longevivi primari din țară.

Îți mai aduci aminte de Georgian Mărgărit?

Primarul comunei Boldu, Marian Mărgărit, se află la cârma comunei Boldu de mai bine de trei decenii. Unul dintre atuurile sale este talentul artistic. Marian Mărgărit cântă de la vârsta de șapte ani, iar de-a lungul vieții a învățat să cânte la cinci instrumente – pian, vioară, acordeon, orgă și chitară – cu ajutorul cărora compune melodii pentru poeziile pe care le scrie.

Georgian, o mulțime de oameni te știu de la Eurovision România, când te-ai clasat pe locul II. Ce ai făcut în ultima vreme?

În ultima vreme am tot compus, ceea ce îmi place să fac cel mai mult. Idei noi, fresh, dar și altele mai vechi care își așteaptă randul, să iasă la lumină. Pe partea solistică am fost ceva mai „cuminte”. Am avut însă un featuring cu Puya – “Political correct”, un single “Closer”, care a prins destul de bine la publicul din afara țării și încă o piesă în limba română “Ce bine e”, cu un mesaj de recunoștință post-pandemic, referitor la faptul că uităm frecvent să apreciem ceea ce avem și cât de important este că ne avem.

Omul care a semnat cele mai multe hit-uri românești

Recent ai lansat o nouă piesă, care vorbește despre relația tată-copil. De ce ai ales acest subiect?

Multe piese abordează relația mamă-copil, însă mai puține sunt cele care vorbesc despre figura paternă. Am simțit nevoia să acopăr acest gol și să creez o piesă care explorează relația dintre tată și copil. Piesa Need You abordează tema întoarcerii tatălui rătăcitor și este un subiect cu atât mai important cu cât în România avem o generație care a crescut cu cheia la gât…Multi bărbați au plecat peste hotare pentru a lucra și a-și întreține familia. Deși poate pe plan financiar această plecare a fost de folos familiei, pe plan emoțional prea multi copii au crescut în lipsa unei figuri paterne în viața lor.

Cum este relația ta cu tatăl tău?

Pot spune că am o relație specială cu tatăl meu. Sub aspectul maturizării și devenirii mele, îi datorez foarte multe, începând cu pasiunea pentru muzică, pe care mi-a sădit-o din copilărie, și terminând cu apropierea de mediul administrativ dar și, implicit, de cel politic, unde, pot spune că încerc să îi calc pe urme.

Înțelegem că este cel mai longeviv primar din România…spune-ne mai multe despre asta.

Am crescut alături de această latură a sa, lucru care mi-a dat prilejul să observ cât de mult contează apropierea față de oameni și de problemele lor. Pentru că ușa biroului său a fost mereu deschisă, fiind în permanență preocupat de confortul și armonia din cadrul comunității, oamenii l-au reales. Drept urmare tatal meu este primar din 1990 în localitatea Boldu, județul Buzău, mereu cu scoruri între 70 si 93%, tot timpul în același partid.

Cu ce se ocupă acum

La rândul său, tatăl tău cochetează cu muzica. De la el ai moștenit pasiunea? Spune-ne mai multe despre asta.

Cu siguranță pasiunea pentru muzică am moștenit-o de la el. Fiind absolvent de liceu pedagogic, știe să cânte la mai multe instrumente, pe care le-am avut în casă de mic. De-a lungul timpului a cântat în Cenaclul Flacara dar a și compus numeroase piese (muzică și versuri) pentru artiști renumiți de la noi, cum ar fi Fuego, Petrica Mitu Stoian, Angela Rusu s.a.

Dar mama ta? Are legătură cu domeniul muzical?

Cu bucurie vă spun că da! Mama a absolvit tot Liceul Pedagogic, cânta la vioară dar și vocal, însoțindu-l pe tatăl meu în Cenaclu și nu numai. Ne este sprijin, muză și totodată, cum îi place tatălui meu să spună, “conștiința noastră vie”.

Ai experimentat succesul internațional – ai fost în topuri europene cu piesa Closer. Cum se simte industria muzicală internațională față de cea de la noi?

Pot spune despre industria muzicală internațională, atât cât am reușit să parcurg din ea până acum, că are o dinamică mult diferită de cea din țară. Vorbim despre alt mod de a face music business iar acest lucru se vede odată cu cifrele pe care le produce în zona de high demands. Când o piesă are potențial și ți se deschide accesul la această zonă, toată lumea se activează spre a o promova cât mai puternic și a obține tot din ceea ce poate ea produce. Întotdeauna caută să ajute piesa și nu invers.

Aș promova și încuraja mai mult artiștii

Ce ai vrea să schimbi în industria muzicală din România dacă ai putea?

Probabil că aș promova și încuraja mai mult artiștii aflați la început de drum, pentru că ei pot renunța foarte ușor la visul și talentul lor din cauza unor mici obstacole. De aceea au nevoie de sprijinul nostru.

Activezi în industria muzicală de mai bine de 15 ani…cum a evoluat totul?

Parcursul meu a fost unul constant, cu pași mărunți, în limita a ceea ce puteam oferi dar și a ceea ce avea piața și publicul de oferit. Consider că sunt genuri care au evoluat iar altele, dimpotrivă. Unii se vor adapta la cererea pieței, altii nu. Însă e clar că în contextul digitalizării, sky is the limit și este loc pentru toată lumea.

Ce planuri ai pentru viitor? Lucrezi la piese noi? Concerte?

Mi-am propus să finalizez cât mai multe dintre piesele deja începute și, odată cu acestea, primul album.

Publicat: 24 iun. 2023, 11:31 Autor: Camelia Vedete
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă
×