Eva Mozes Kor a murit! Romanca supravietuise Holocaustului si experimentelor lui Mengele

Publicat: 05 iul. 2019, 14:53 Autor: madalina m. Ciao.ro

Romanca era considerata o eroina, pentru ca supravietuise unor momente infioratoare. A reusit sa scape cu viata in urma Holocaustului.

Eva Mozes Kor a murit la doar cativa kilometri departare de Auschwitz, ca o ironie a sortii. Supravietuitoarea de origine romana a Holocaustului s-a stins din viata in ziua de joi, pe 4 iulie 2019. Oscar Sid Ramin a murit la vârsta de 100 de ani

Femeia avea varsta de 85 de ani si se afla la doar cativa kilometri departare de Auschwitz. Momentul a coincis si cu aniversarea sumbra a 75 de ani de la momentul inchiderii sale in lagar. A fost torturata si de savantul Josef Mengele, cunoscut pentru ororile si experimentele din lagare.

Romanca Eva Mozes Kor a murit!

Eva Mozes Kor a murit in Cracovia, in Polonia, unde se afla intr-o tabara educationala impreuna cu reprezentantii „CANDLEs Holocaust Museum and Education Center”, din Terre Haute, din statul american Indiana.

Eva era ghid in acel fost lagar de concentrare nazist. Femeia de 85 de ani facea tot ce stia mai bine ca sa isi educe semenii, prin faptul ca le spunea propria poveste infioratoare. A fost torturata inclusiv de doctorul Mengele.

Eva Mozes Kor a murit! Romanca supravietuise Holocaustului

Cand a implinit varsta de 10 ani, viata ei s-a schimbat radical. Atat pentru Eva, cat si pentru sora ei geamana, Miriam. Cele doua surori erau nascute in Romania si au fost duse in lagarul nazist de la Auschwitz, impreuna cu parintii lor, dar si alte doua surori mai mari. Toti au fost ucisi in camerele de gazare.

Doar gemenele au fost alese pentru a fi supuse unor experimente medicale cat se poate de socante. Timp de doua luni de zile, medicul Josef Mengele, supranumit si „ingerul mortii” nazist, le-a injectat cu combinatii de germeni. Tortura avea loc aproape in fiecare zi, noteaza mediafax.ro.

Chit ca a trecut printr-un cosmar cand era doar o copila, Eva Mozes Kor a ajuns sa aiba compasiune pentru cei care au torturat-o. I-a iertat pe tortionarii nazisti si l-a adoptat neoficial pe Rainer Hoess, nepotul comandantului nazist Rudolf Hoess. Barbatul a coordonat campania de ucidere a 1,1 milioane de oameni, inchisi in lagarul de la Auschwitz. Elena Arnăuţoiu a murit! A fost un simbol al rezistenței anticomuniste

Totodata, la cateva decenii de la finele celui de-Al II-lea Razboi Mondial, femeia care deja locuia in Statele Unite ale Americii, din 1960, a primit un e-mail din partea lui Rainer Hoess. Acesta a intrerupt toate legaturile cu familia sa si si-a exprimat regretul profund, dar si dezgustul fata de activitatile bunicului sau.

Tortionarul nazistfost spanzurat in anul 1947 pentru crimele comise. De asemenea, Miriam, sora geamana a femeii, a ales sa ramana in Israel, dupa ce Eva s-a mutat in SUA.

Publicat: 05 iul. 2019, 14:53 Autor: madalina m. Ciao.ro
Pe aceeași temă