Este oficial. Cum se vor întoarce copiii la şcoală

Publicat: 28 Jul. 2020, 12:56 Arhiva
Este oficial. Cum se vor întoarce copiii la şcoală

Edupedu.ro a publicat scenariile propuse de Ministerul Sănătății pentru reînceperea anului școlar, din toamnă. În total, există 4 scenarii diferite care propun de la revenirea copiilor în condiții normale pe băncile școlilor până la efectuarea orelor 100% online.

Scenariul nr. 1 propus de Ministerul Sănătății:

Revenirea 100% la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (față de 2 metri cât a fost impus la examene). De remarcat că față de primul scenariu avansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și preluat apoi în comunicarea publică de ministrul educației, regulile Ministerului Sănătății spun că revenirea tuturor elevilor la școală se face cu menținerea acestei distanțe de 1 metru între elevi

Scenariul nr. 2 propus de Ministerul Sănătății:

Scenariul al II-lea avansat de Ministerul Sănătății este compus din 2 sub-scenarii:

Scenariul nr. 2 Varianta 1:

Propune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a.

În ceea ce-i privește pe copiii de clasele V-VIII și IX-XII, deci de gimnaziu și liceu, Ministerul Sănătății prevede în primul scenariu hibrid revenirea lor “parțială” în clase. Concret, ar trebui să fie fizic la școală doar jumătate dintr-o clasă și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Și aici, se menține regula distanței de minimum 1 metru între elevi.

Scenariul nr. 2 Varianta 2:

Reprezinta scenariul hibrid pesimist, în care copiii de grădiniță și cei din clasele pregătitoare – clasa a IV-a nu ar mai fi exceptați de la revenirea pe ture și prin rotație la școală. Mai exact, această variantă prevede că toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, trebuie să revină în clase doar prin rotație, câte jumătate de clasă, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la 1 sau 2 săptămâni.

Scenariul nr. 3 propus de Ministerul Sănătății:

Școala se desfășoară 100% online, pentru toți elevii, indiferent dacă e vorba de grădiniță, școală primară, gimnaziu sau liceu

Fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor

După ce numeroși specialiști din educație au criticat închiderea fără excepție a școlilor, fără a ține cont de numărul de copii din anumite sate sau orașe și numărul de cazuri de COVID-19, experții din Sănătate au prevăzut în actul pe care l-au trimis Ministerului Educației că fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor și acesta este practic documentul de bază pentru decizia de a redeschide total sau parțial cursurile. Mai mult, şcolile pot decide să adopte scenarii diferite la fiecare ciclu de învățământ.

Hotărârea finală o iau Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și conducerea fiecărei școli în parte. Documentul obținut de Edupedu.ro conține inclusiv obligația ca școlile și primăriile să identifice “spații suplimentare” pentru desfășurarea orelor.

Autoritățile locale și școala trebuie să asigure materiale în școli:– săpun lichid, hârtie igienică, hârtie de șters pe mâini, antiseptic pe bază de alcool și dispensere, dezinfectant pentru bănci, catedră, podele, clanțe etc. Tot aici apare obligația ca școlile să asigure măști faciale de protecție pentru elevi, profesori, personalul medical, personalul de curățenie și auxiliar.

Structura anului școlar 2020-2021

Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri: Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă: Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020

Cursuri: Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri: Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

*Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

*Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

 

Publicat: 28 Jul. 2020, 12:56 Arhiva
Pe aceeași temă