Un adevarat dezastru ecologic s-a produs, recent, chiar in Lacul Colibita. Totul a fost sesizat printr-un reportaj realizat de catre cei de la Stirile Pro TV.
Dupa cateva ore de la difuzarea informatiilor despre acest dezastru ecologic in Lacul Colibita s-au sesizat si autoritatile. S-ar parea ca proprietarii de pensiuni din respectiva zona si-au construit singuri canalizari. Ceea ce a insemnat ca resturile menajere de pe canalizare au ajuns in lac.
Ulterior, autoritatile au declarat stare de urgenta in zona Lacului Colibita. In mod socant, mai multi proprietari de pensiuni si-au construit singuri canalizari care se varsa direct in lac.
Dezastru ecologic in Lacul Colibita. In aceasta miercuri, pe 6 martie, reprezentantii de la institutiile competente au mers la malul acestui lac si din poarta in poarta pentru a depista cine sunt vinovatii. S-ar parea ca dejectiile ajung in apa acestui lac de ani de zile. Autoritatile au verificat daca acest lucru se intampla cu tevile care ajung de la cateva proprietati, pana in Lacul Colibita.
Din pacate, insa, oamenii au decis sa puna lacatul pe poarta si sa isi incuie pensiunile, de frica c-ar putea fi trasi la raspundere. Autoritatile nu pot intra fara un acord in acele locuri, asa ca nu pot face nimic pentru a stopa dezastrul ecologic.
Se pare ca s-ar fi stiut de problema inca din anul 2014. Pe atunci, la prefectura din Bistrita s-a instituit o comisie care a verificat exact aceasta situatie. Se banuia ca dejectiile de la cabanele din zona ajung direct in lac. Nu a fost descoperit, in mod oficial, nimic si nu s-a dat nicio amenda.
Situatia este una foarte dramatica, sustin activistii de mediu. Directorul General al A.N. „Apele Romane”, Victor Sandu, a dispus un control in regim de urgenta la Acumularea Colibita.
„In urma unor informatii aparute in spatiul public, conform carora proprietarii unor imobile situate in arealul Acumularii Colibita isi deverseaza apa menajera in lac, directorul general al Apelor Romane, Victor Sandu, a dispus efectuarea unui control, in regim de urgenta, de catre Inspectia Bazinala a Apelor (IBA). De asemenea, directorul general al ANAR a cerut echipei de control ca la finalul actiunii sa prezinte raportul de control si propuneri de masuri”, au transmis reprezentantii A.N. Apele Romane, potrivit stirileprotv.ro.