Descoperirea care ar putea schimba cursul istoriei! Un nou medicament elimină aproape total coronavirusul din oragaismul uman

Publicat: 27 ian. 2021, 13:49 Autor: Elena Arhiva
Descoperirea care ar putea schimba cursul istoriei! Un nou medicament elimină aproape total coronavirusul din oragaismul uman

O nouă descoperire ar putea schimba evoluția pandemiei! O companie farmaceutică spaniolă a descoperit un medicament capabil să elimine aproape total boala COVID-19. Este vorba de Aplidin, un tratament oncologic care a fost testat deja pe un grup mic de bolnavi cu COVID-19.

Compania producătoare așteaptă aprobarea autorităților de la Madrid ca să poată începe comercializarea medicamentului în tratamentul bolnavilor cu COVID-19, mai ales că în prezent Remdesivirul este singurul antiviral aprobat în acest sens.

Potrivit noilor studii, Aplidinul elimină 99% din încărcătura virală produsă de SARS-CoV-2. Medicamentul, produs de o companie farmaceutică din Madrid, se foloseşte deja pentru tratarea tumorilor cancerigene în Australia.

Aplidinul se bazează pe plitidepsină, o moleculă care se obţine de la organisme marine, de la , nevertebrate marine care trăiesc în apropierea insulei Ibiza, din Marea Mediteraneană. Testele de laborator împotriva COVID-19 cu acest medicament au fost făcute în luna martie, la Centrul Naţional de Biotehnologie din Spania.

”Aplidinul are o activitate antivirală de 27,5 ori mai puternică decât Remdesivirul î”

Teste s-au făcut și pe animale la 3 laboratoare din SUA şi Franţa. Plitidepsina a redus cu 99% încărcătura virală din plămânii animalelor şi are o eficacitate preclinică puternică împotriva SARS-CoV-2, blocând proteina gazdă pe care virusul o foloseşte ca să se multiplice.

Aplidinul are o activitate antivirală de 27,5 ori mai puternică decât Remdesivirul împotriva SARS-CoV-2 în vitro, cu toxicitate limitată în cultura celulară, menționau cercetătorii, potrivit studiului publicat în revista americană de știință Science. Prin utilizarea unei mutații rezistente la medicamente, „arătăm că activitatea antivirală a plitidepsinei împotriva SARS-CoV-2 este mediată prin inhibarea proteinei-gazdă (eEF1A)”, spun cercetătorii. Eficacitatea tratamentului cu plitidepsină s-a testat la șoareci cu SARS-CoV-2, cu o reducere de două ori a replicării virale în plămâni folosind tratament profilactic, relatează realitatea.net.

„Este ca și cum o cantitate de aplidină echivalentă cu un gram de sare, sau un cât un bob de mazăre, se dizolvă în 50 de litri de apă, deoarece o cantitate mică este capabilă să micșoreze creșterea Sars-Cov2”, a explicat reprezentantul companiei farmaceutice, Pablo Aviles.

13 spitale din Spania au participat la testele cu Aplidin

Cercetătorii spun că în urma rezultatelor promițătoare, Aplidinul (plitidepsina) este un candidat terapeutic promițător pentru COVID-19, astfel că, prin rezultatele inițiale pozitive din studiul clinic al PharmaMar, ar trebui luată în considerare pentru studiile clinice extinse pentru tratamentul COVID-19.

La testele cu Aplidin au participat 13 spitale din Spania, unde 27 de pacienţi cu COVID-19 au fost trataţi încă din prima fază a bolii cu plitidepsină, iar 80 la sută dintre ei au scăpat de simptome după 15 zile.

„Medicamentul se poziționează cu o opțiune pe care urmează să o implementăm la unii pacienți cu risc ridicat al bolii, studiile sunt negative, dar există un risc pozitiv la pacienții critici”, a declarat șeful Societății Spaniole a Farmaciștilor, Emilio Alegre.

Până în prezent, Remdesivirul este unicul antiviral aprobat pentru tratamentul COVID-19 în Spania. Astfel că, în aceste zile, compania farmaceutică aşteaptă aprobarea Agenţiei spaniole a Medicamentului ca să înceapă studiul clinic pentru fazele 3 şi 4, necesare înainte de comercializare.

Sursa Foto: Arhiva Ciao

Publicat: 27 ian. 2021, 13:49 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă