Descoperire importantă despre noul coronaviurs! De ce unii oameni fac forme grave ale bolii și alții nu?

Publicat: 13 dec. 2020, 09:42 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Descoperire importantă despre noul coronaviurs! De ce unii oameni fac forme grave ale bolii și alții nu?

O echipă de cercetători britanici a descoperit cinci gene asociate formelor grave de COVID-19 şi a sugerat potenţiale tratamente, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Cercetarea, realizată prin studierea ADN-ului a circa 2.700 de pacienţi din unităţile ATI în Regatul Unit, oferă indicii asupra mecanismelor care generează simptomele grave ale bolii, transmite Agerpres.

Studiul sugerează că formele grave de COVID-19 au la bază cel puţin două mecanisme biologice: tipul apărării antivirale înnăscute – importantă în primele faze ale bolii – şi procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav.

Echipa care a realizat cercetarea consideră că testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizează aceste căi antivirale şi antiinflamatorii specifice, potrivit stirileprotv.ro

″La fel ca în cazul septicemiei şi gripei, pentru COVID-19 afectarea plămânilor este provocată de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus″, remarcă Kenneth Baillie, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Cum s-a realizat descoperirea

Diferenţe au fost descoperite în genele IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 şi CCR2, ceea ce explică, în parte, de ce unele persoane dezvoltă forme grave de COVID-19, în timp ce altele nu sunt afectate.

După identificarea genelor, echipa de cercetare a putut să estimeze efectul tratamentelor farmacologice la pacienţi, întrucât unele variante genetice răspund unor anumite medicamente într-o manieră similară.

S-a observat astfel că o diminuare a activităţii genei TYK2 protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2 şi că medicamente antiinflamatoare din categoria inhibitoarelor JAK produc acest efect.

Acelaşi studiu mai semnalează că o creştere a activităţii genei INFAR2 creează ″probabil″ protecţie în faţa noului coronavirus, întrucât ar putea imita efectul tratamentului cu interferon.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 13 dec. 2020, 09:42 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă