De unde ar fi pornit de fapt pandemia, în septembrie 2019. Ultimele date dintr-un studiu au fost făcute publice

Publicat: 20 Apr. 2020, 15:22 News
De unde ar fi pornit de fapt pandemia, în septembrie 2019. Ultimele date dintr-un studiu au fost făcute publice

Epidemia noului coronavirus ar fi început încă de la mijlocul lui septembrie, iar Wuhanul ar putea să nu fie locul în care a apărut, susţine un cercetător care examinează originea bolii.

Geneticianul Peter Forster de la Universitatea britanică Cambridge coordonează un proiect de cercetare cu obiectivul de a înţelege procesele istorice care au condus la pandemia Covid-19.

Totodată, echipa de cercetători speră să găsească prima persoană care a contractat virusul şi care a fost sursa epidemiei iniţiale.

Există trei tipuri de virus

Tipul A este cel mai apropiat de coronavirusul descoperit la lilieci şi ar fi genomul de origine al virusului uman. Acest tip a fost descoperit la chinezi şi la americani, şi prezintă versiuni cu mutaţii la pacienţi din Australia şi Statele Unite.

Însă tipul A nu a fost descoperit la majoritatea cazurilor din Wuhan, oraşul din China în care s-a descoperit pentru prima dată Covid-19.

În schimb, la Wuhan, majoritatea persoanelor sunt infectate cu virus de tip B. Cercetătorii sugerează că a avut loc un ”eveniment fondator” în privinţa tipului B la Wuhan.

Tipul C, ”fiica” tipului B, a fost identificat la primele cazuri în Europa, dar şi în Coreea de Sud, Singapore şi Hong Kong, însă pare absent în China continentală.

Potrivit datelor culese de către Forster şi colegii săi, epidemia coronavirusului pare că a început undeva între 13 septembrie şi 7 decembrie, potrivit ştirileprotv.ro

”Acest model presupune o rată a mutaţiilor constantă, însă lucrurile nu par să stea aşa, iar timpul estimat ar putea fi, astfel, eronat”, a declarat Forster pentru Newsweek.

”Însă aceasta este cea mai bună ipoteză pe care o putem face pentru moment, până analizăm alte eşantioane de la pacienţi, depozitate în spitale în 2019”, subliniază el.

Epidemia ar fi izbucnit, de fapt, în Guangdong

Este posibil ca epidemia să nu fi apărut în Wuhan, deoarece toate virusurile izolate aici erau, până la 17 ianuarie, de tip B. În provincia Guangdong, situată la aproximativ 805 kilometri de Wuhan, 7 din 11 virusuri izolate erau de tip A.

”Acest număr de cazuri este mic, pentru că sunt disponibile puţine genomuri în faza iniţială a epidemiei, înainte ca transhumanţa de Anul Noul chinezesc, până în 25 ianuarie, să înceapă să amestece schemele geografice”, declară Forster.

Primul caz cunoscut de coronavirus a fost descoperit în data de 17 noiembrie.

Publicaţia South China Morning Post scria că, potrivit datelor Guvernului, un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, este primul caz cunoscut de Covid-19.

Virusul ar fi trecut de la un animal, aparent un liliac, la om, la un moment dat. Când şi unde s-a întâmplat acest lucru nu se cunoaşte.

Primele persoane infectate nu au avut contact cu piața din Wuhan

În decembrie, primele cazuri au fost identificate într-o piaţă din Wuhan, ceea ce i-a determinat pe unii să spună că aici a apărut virusul pentru prima oară.

Însă, pe măsură ce se află mai multe lucruri despre virus, această versiune a evenimentelor pare tot mai puţin probabilă.

Un studiu publicat în revista Lancet arată că primele persoane infectate cu virusul nu au avut un contact direct cu piaţa din Wuhan.

Publicat: 20 Apr. 2020, 15:22 News
Pe aceeași temă