Cutremur în Buzău 22 martie 2019. A avut magnitudinea de 3,5 pe scara Richter

Publicat: 24 Mar. 2019, 10:25 News 2
Cutremur în Buzău 22 martie 2019. A avut magnitudinea de 3,5 pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la ora 22.02, în judeţul Buzău, la adâncimea de 113 kilometri.

Cutremur în Buzău 22 martie 2019. A avut magnitudinea de 3,5 pe scara Richter. Sâmbătă seara, la ora 22:02, ora Romaniei, a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău, un cutremur cu magnitudinea 3.5 pe scara Richter, la adâncimea de 113 kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu (20km), Covasna (40km), Întorsura Buzăului (45km), Târgu Secuiesc (54km) și Mizil (56km), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremur în Buzău 22 martie 2019

9 cutremure azi in RomaniaCel mai puternic cutremur de la începutul acestui an a fost înregistrat pe data de 9 ianuarie 2019, tot în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 4,4 pe scara Richter.

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.

Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile. Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord.

Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.

Pe partea de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul privind cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire când simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră”, a precizat Corina Matlinschi, specialist la Institutul pentru Fizică a Pământului, la Antena 3.

Cum se pot detecta cutremurele

Inginera Kovacs Erika Iuliana sustine că a descoperit o metodă de prezicere a cutremurelor. Cu câteva ore înainte de cutremure, tensiunea acumulată între plăcile tectonice depăşeşte o valoare critică si plăcile tectonice încep să vibreze. Acestea emit unde sonore, infrasunete, cu frecvenţa între 4,5 – 5 Hz. Asa se pot detecta cutremurele.

Aceste infrasunete se transmit pe sub pământ. Ele nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvenţa între 20 Hz – 20000 Hz. Solutia este amplasarea de senzori in pamant pentru a detecta infrasunetele din placile tectonice.

Publicat: 24 Mar. 2019, 10:25 News 2
Pe aceeași temă