În plină epidemie de COVID-19, România bate record după record cu 614 noi infectări într-o singură zi. Medicii sunt rezervați în ceea ce privește oprirea răspândirii virusului, pentru că explică aceștia, oamenii nu respectă regulile impuse de autorități.
În prezent s-a ajuns la 30.789 de infectări cu noul coronavirus soldate cu 1.834 de decese, iar profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, susţine că trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău dacă nu luăm o serie de măsuri urgente.
„Populaţia nu pare dispusă să respecte acele reguli simple de distanţare şi de igienă, aşa că ne aşteaptă vremuri grele. Nu se poartă masca şi virusul se răspândeşte cu mare viteză. De altfel, asimptomaticii sunt sursele care «produc» o jumătate din numărul total al noilor infectări, iar acest lucru are loc tocmai din cauza nerespectării acelor reguli simple. Mai grav este că au loc aglomerări de persoane în biserici, iar aici întâlnim şi mulţi oameni în vârstă, care sunt mai sensibili la acest virus.
Pentru a stopa asaltul COVID-19, autorităţile trebuie să ia în calcul măsuri similare celor impuse în ţări europene precum Spania şi Germania. Este vorba de carantinarea punctuală, de închiderea unor zone în care se depistează focare. În plus, trebuie continuată campania de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor aduse de COVID-19. Asta pentru că fără aportul populaţiei, care trebuie să-şi schimbe conduita, se vor naşte noi şi noi focare la nesfârşit. Repet, ţara nu se poate închide din nou în totalitate, dar punctual, pe zone, chiar şi pe cartiere sau blocuri, aceste metode vor fi foarte eficiente”, a precizat medicul.
În intervalul 08.07.2020 (10:00) – 09.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (13 bărbaţi şi 4 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Bucureşti, Tulcea şi Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 4 decese la persoane de peste 80 de ani.
16 dintre decese sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidităţi.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internaţi 240 de pacienţi.