Cum arată o zi din viața medicilor din linia întâi: „Ei sunt acolo de foarte mult timp, de luni de zile, fără vacanţe, fără nimic…”

Publicat: 11 oct. 2020, 13:48 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Cum arată o zi din viața medicilor din linia întâi: „Ei sunt acolo de foarte mult timp, de luni de zile, fără vacanţe, fără nimic...”

Se împlinesc aproape 7 luni de când medicii sunt în linia întâi în lupta cu Covid-19. Fotograful Cristian Movilă arată eforturile pe care cadrele medicale le-au făcut până în acest moment pentru a salva viețile bolnavilor într-un scurt film care va rula până pe 23 octombrie în Piaţa George Enescu din Capitală.

„Ei sunt acolo de foarte mult timp, de luni de zile, fără vacanţe, fără nimic. Iar noi dacă ajungem acolo, îi luăm for granted, ca şi cum ni se cuvine să ne trateze pentru că sunt plătiţi de stat. Mesajul meu e unul singur – dacă nu avem grijă de noi înşine, n-o să putem să trecem peste asta. Şi e simplu, începând cu masca. Cu greu am convins autorităţile româneşti să mă lase să documentez acest proiect”, spune Cristian Movilă, fotograf & fondatorul proiectului Don’t take them for granted.

Voice over-ul filmului este Benedict Cumberbatch, un actor englez care ajucat în seriale precum Sherlock sau The Hobbit. Filmul va rula până pe 23 octombrie în Piaţa George Enescu între orele 11:00 şi 24:00.

„Au avut un efect sobru, apăsător aşa. Dar e bun că ne aduce la cunoştinţă problemele pe care unele persoane le tratează cu ignoranţă”, este de părere un băiat, în timp ce o femeie spune că i-a plăcut mesajul. „Adică să nu iei totul ca şi cum ţi s-ar cuveni. Trebuie să lupţi”, a înţeles ea. O altă femeie povesteşte: „Am fost surprinsă aşa, mergeam cu bicicleta şi m-a suprins în mod plăcut. Îţi dă aşa o emoţie…”, a completat acesta.

Un nou bilanț îngrijorător de infectări

Încă 2.880 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore în România. În București și în 12 județe, rata de infectare este de peste 1,5, potrivit raportărilor oficiale.

În intervalul 10.10.2020 (10:00) – 11.10.2020 (10:00) au fost raportate 53 de decese (26 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 1 deces la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 decese la categoria 50-59 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 decese la categoria de peste 80 de ani.

Publicat: 11 oct. 2020, 13:48 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×