Cum ai putea preveni formele grave de COVID-19 dacă faci sport. Cercetătorul Bogdan Hagiu vine cu explicația

Publicat: 25 aug. 2020, 09:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Cum ai putea preveni formele grave de COVID-19 dacă faci sport. Cercetătorul Bogdan Hagiu vine cu explicația

Bogdan Hagiu, conferenţiar universitar, a studiat impactul sportului asupra infecţiei cu COVID. Acesta a ajuns la concluzia că formele grave de COVID pot fi prevenite cu exerciţii fizice făcute moderatâ. Sunt recomandate exerciţiile fizice făcute acasă , la sală sau afară, iar cele mai eficiente sunt antrenamentele de anduranţă: alergat sau bicicleta.

Medicul spune ca mişcarea îmbunătăţeşte funcţionalitatea mitocondriilor, organitele celulare care produc energie în corp. Acestea sunt primele atacate de virus şi pot duce la forme grave ale infecţiei cu COVID.

Sunt recomandate exerciţiile fizice făcute acasă, la sală sau afară, cu greutatea corpului. Cele mai eficiente sunt cele de anduranţă: alergat sau bicicleta. Mare atenţie, nu e indicat să exagerezi.

„Excesul de efort fizic, supra antrenamentul, s-a observat: creşte uşor riscul de a contacta boala”, spune Bogdan Alexandru Hagiu, conferenţiar universitar Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi.

Întrebat dacă atleţii, sportivii, sunt mai expuşi de a contacta boala, el răspunde: „Primele observaţii, da. Efortul respiraţiei, pătrundea virusul mai adânc în plămâni. Este vorba de creşterea cortizolului.”

Cât de mortal este noul coronavirus

Reputatul epidemiolog francez cu origini române, Mircea Sofonea, a inițiat un studiu pentru a determina motivele care au dus la scăderea ratei mortalității COVID-19.

„În această perioadă, lucrez împreună cu colegii de la Universitatea Montpellier chiar la un studiu privind mortalitatea Covid-19. Studiul nu e încă gata în proporţie de 100%, dar câteva concluzii am putut să tragem. Iar cea mai importantă este că proporţia cazurilor letale a scăzut, într-adevăr. Şi a scăzut destul de mult. Însă explicaţia noastră este că avem mai puţine cazuri mortale fiindcă virusul a circulat în ultimul timp mai mult printre tineri.

Şi era de aşteptat să se întâmple astfel, pentru că e vară, iar tinerii ies mai mult, sunt activi şi intră în contact cu virusul. Ori organismul lor face cu mult mai bine faţă atacului SARS-CoV-2 decât cel al vârstnicilor. Când vom finaliza acest studiu îl vom oferi spre publicare mai multor reviste de ştiinţă şi atunci vom avea şi cifrele corecte şi toate explicaţiile”, a declarat Mircea Sofonea.

Publicat: 25 aug. 2020, 09:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă