TEORIE bulversantă despre coronavirus! Cum a apărut, de fapt, virusul ucigaș: „A fost un accident…”

Publicat: 07 apr. 2020, 13:10 Autor: Elena News
TEORIE bulversantă despre coronavirus! Cum a apărut, de fapt, virusul ucigaș: A fost un accident...

Cum a apărut coronavirusul în lume? Teoriile oamenilor de știință sunt diverse, însă una dintre cele mai susținute pare să indice un ”accident”.

De când a apărut epidemia de coronavirus în China, în presă s-au vehiculat zeci de teorii, care de care mai veridică sau mai halucinantă. S-a scris că a fost adus de armata Statelor Unite în China, că este o armă biologică, că se dorește eradicarea populației îmbătrânite a planetei, că a ie;it dintr-un laborator sau că a apărut într-o piață din Wuhan.

Însă, ce spun oamenii de știință despre apariția coronavirusului? Cum a ajuns să infecteze peste 1 milion de oameni și să provoace zeci de mii de decese?

Oamenii de știință din toată lumea au condamnat teoriile conspirative naționaliste. Și totuși, acestea sunt împărțite. Cel mai probabil vinovat de apariția coronavirusului este o așa-numită piață umedă din Wuhan, unde animalele sălbatice sunt ținute în cuști și vândute ca animale de companie sau pentru hrană. Se crede că un animal infectat cu un coronavirus de liliac, posibil un pangolin, a infectat primul om.

Adevărul despre cum a început pandemia de coronavirus rămâne evaziv.

Coronavirusul a venit din lilieci

Jurnaliștii de la CNN au vorbit cu numeroși experți despre originile focarului și toți aceștia spun că nu există dovezi în privința faptului că guvernul chinez sau american au introdus în mod intenționat noul coronavirus – SARS-CoV-2 – publicului.

Până în prezent, un singur lucru pare cel mai probabil: coronavirusul a venit din lilieci.

Este „cea mai simplă, evidentă și cea mai probabilă explicație”, a spus dr. Simon Anthony, profesor la școala de sănătate publică a Universității Columbia și membru al PREDICT, un program global finanțat federal care investighează virușii de la  animale cu potențial pandemic. PREDICT a descoperit 180 de coronavirusuri de-a lungul unui deceniu.

Experții sunt în contradicție cu teoria care la început a fost acceptată pe scară largă, conform căreia virusul provine pe o piață umedă. În timp ce unii specialiști sunt de părere că prin natura lor, aceste piețe aglomerate, pline de oameni și animale sălbatice, destinate sacrificării au fost vinovate de apariția virusului la oameni, alții citează un studiu revizuit care indică faptul că mulți dintre primii pacienți cunoscuți nu aveau nicio expunere directă la așa-numita piață umedă.

Teorie explozivă: coronavirusul a ieșit accidental dintr-un laborator

O altă teorie explozivă – prezentată prima dată de doi cercetători chinezi la începutul lunii februarie și amplificată de gazda Fox News, Tucker Carlson pe 31 martie – susține că originea apariției urmărește un accident în unul din cele două laboratoare din apropierea pieței Wuhan, care lucrează cu lilieci.

Teoria a fost, de asemenea, respinsă intens de guvernul chinez și de unul dintre laboratoare.

Însă un expert, profesor de biologie chimică și expert în arme biologice la Universitatea Rutgers, a sugerat mai multor mijloace media că teoria accidentelor de laborator poate fi reală.

„Posibilitatea ca virusul să ajungă la oameni printr-un accident de laborator nu trebuie demisă”, a spus dr. Richard Ebright, pentru CNN.

Poate că cea mai puternică respingere a teoriei pieței umede a venit de la Prof. Ebright. „Este absolut clar că piața nu a avut nicio legătură cu originea focarului de coronavirus, în schimb, a fost implicată doar în amplificarea unui focar care a început în altă parte a localității Wuhan cu aproape o lună în urmă”, a declarat pentru CNN.

De asemenea, Ebright nu este pregătit să excludă teoria celor doi cercetători chinezi conform cărora virusul s-ar fi „scurs” de la unul dintre cele două laboratoare din apropierea pieței Wuhan. Profesorul a precizat că nu crede că secvența genomului virusului arată „semnături ale manipulării umane”, însă a spus că există riscul ca un lucrător din laborator să fi fost infectat accidental.

CNN nu a reușit să verifice declarațiile făcute de Ebright, iar principalul autor al studiului – Botao Xiao – nu a răspuns la e-mailurile și apelurile telefonice ale CNN care solicitau comentarii.

 

 

Publicat: 07 apr. 2020, 13:10 Autor: Elena News
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×