COVID-19: Top 5 situații în care noul coronavirus te ucide pe loc. ATENȚIE MARE!

Publicat: 30 apr. 2020, 08:47 Autor: ileana.ghinea News
COVID-19: Top 5 situații în care noul coronavirus te ucide pe loc. ATENȚIE MARE!

Noul coronavirus este mai perfid și mai periculos decât am crezut inițial. Dacă la început medicii au tratat acest COVID-19 ca pe un virus gripal obișnuit, acum au ajuns să închidă lumea din cauza pericolului.

Studiile, situațiile medicale, evoluția virusului, i-au făcut pe specialiști să extragă un top 5 situații în care noul coronavirus te ucide pe loc. Sigur, e puternic spus, dar este adevărat. COVID-19 a omorât până acum (29.04) 210.193 în toată lumea, dintre care 675 în România, în aproximativ 4 luni de la apariție.

SERIOASĂ treaba, de aceea este bine să discutăm puțin despre acele situații periculoase care în majoritatea cazurilor au dus la deces.

COVID-19: Top 5 situații în care noul coronavirus te ucide pe loc. ATENȚIE MARE!

1. COVID-19: Obezitatea

Conform statisticilor, mai bine de 80% dintre pacienții diagnosticați cu noul coronavirus și declarați decedați erau obezi. Să ne amintim că au fost cazuri de tineri de până în 30 de ani care, ca unică patologie, erau supraponderali. Ei bine, ei au fost teribil învinși de perfidul virus. „Obezitatea a fost înregistrată ca și comorbiditate, iar explicațiile sunt logice. În primul rând, obezitatea din start produce efecte dezastruoase asupra corpului care îi afectează starea generală de sănătate. De exemplu, putem aminti dezechilibrele funcțiilor limfatice și ale neutrofilelor, dezechilibre care reduc eficiența sistemului imunitar. Apoi, pacienții critici sunt obligatoriu de intubat, ori un obez este foarte greu de intubat și transportat. Și, nu uităm că obezității i se suprapun de foarte multe ori diabetul și astmul, patologii de asemenea deseori incompatibile cu viața, după cum arată arată statisticle”, explică dr. Cornel Brotac, specialist recuperare medicală.

2. COVID-19: Igiena incorectă

Încă de la începutul acestui coșmar declanșat de noul coronavirus, specialiștii au spus clar, spălați-vă corect pe mâini. Aveți grijă cum faceți igiena mâinilor pentru ca ele sunt cele care transportă cel mai ușor virusul la nas, gură și ochi. 20 de secunde de frecat mâinile cu săpun, apoi clătite cu apă din abundență.

Când mă spăl pe mâini?

După ce îmi suflu nasul, tușesc sau strănut.
După revenirea dintr-un spațiu public.
După atingerea suprafețelor din afara casei, inclusiv bani.
Înainte, în timpul și după îngrijirea unei persoane bolnave.
Înainte și după mâncare.

3. COVID-19: Patologia cardiovasculară

„Un studiu publicat în revista JAMA Cardiology demonstrează asocierea dintre afectarea cardiacă și mortalitate la pacienții cu COVID-19. Leziunea cardiacă a fost o complicație frecventă apărută la 19,7% din pacienți și s-a asociat cu risc crescut de mortalitate pe parcursul spitalizării”, explică Dr. Carmina Georgescu.

În cifre situația arată așa:

hipertensiune arterială – 59,8%
boli coronariene – 29,3%
boală cerebrovasculară – 15,9%
insuficiență cardiacă cronică – 14,6%

4. COVID-19: Sistem imunitar deprimat

„Pacientul imunodeprimat nu este neapărat bătrân. Există afecțiuni ereditare care suprimă sistemul imunitar și predispun la forme grave ale infecției. Diabetul, astmul și chiar anumite medicamente au efect imuno-supresor și favorizează agravarea pneumoniei cauzată de coronavirus”, explică dr. Melinda Ring, Northwestern University, SUA.

Așadar, în ciuda discuțiilor vizavi de vârstă, iată că uneori vârsta din buletin nu are legătură cu pericolul care atârnă asupra capului celui infectat cu acest COVID-19.

5. COVID-19: Fumatul excesiv

Aici lucrurile au fost mereu împărțite. Unii sunt pro afirmației conform căreia fumătorii sunt mult mai predispuși să dezvolte o formă gravă de COVID-19, alții spun că nu are nicio legătură.
Cert este, însă, că în Franța, Comitetul național împotriva fumatului a lansat la finalul lunii un strigăt de alarmă „fumătorii au un risc crescut de a contracta această boală și de a dezvolta o formă serioasă!”. În plus, un studiu publicat în jurnalul medical News England Journal of Medecine specifică faptul că riscul pentru fumători de a dezvolta o formă severă de COVID-19 este crescut cu 50%. Și chiar 130% pentru riscul de deces, comparativ cu nefumătorii.

Publicat: 30 apr. 2020, 08:47 Autor: ileana.ghinea News
Pe aceeași temă