Ciupercile sunt alimente bogate in proteine, vitamine si minerale. In privinta lor nu exista recomandari clare ale forurilor de profil, cu privire la momentul in care pot fi introduse in alimentatia copilului.
In general, pediatrii recomanda sa introduci ciupercile in alimentatia copilului dupa varsta de 10 luni. Indiferent ce tip de ciuperci ai alege, cumpara-le doar din magazine. Aici vei gasi doar ciuperci bune pentru consumul uman si nu te expui la riscul de a-ti otravi familia.
Ciupercile comestibile sunt consumate de mii de ani. Exista dovezi istorice ca grecii le mananca din anul 300 i.Hr. Inca de atunci au descoperit ca sunt o sursa ieftina de proteine, vitamine si minerale.
Cu atatea beneficii pentru sanatate nu este de mirare ca in Egiptul Antic erau considerate alimente de lux, fiind servite exclusiv faraonilor. Nici in Imperiul Roman nu le manca oricine. Imparatul Iulius Cezar a dat chiar o lege in care mentiona clar ce categorii de cetateni au voie sa se delecteze cu ciuperci. Alimente interzise copiilor!
Ciupercile sunt alimente sarace in grasimi si calorii si bogate in vitamine, minerale, fibre. Acestea sunt benefice sistemului digestiv si sunt recomandate bebelusilor, mai ales daca au probleme cu constipatia. De asemenea, majoritatea tipurilor comestibile de ciuperci au un continut ridicat de potasiu, care este bun pentru buna functionare a inimii.
Ciupercile au un aport important de vitamine din complexul B (in special B2 si B3), seleniu, fosfor, acizi grasi Omega-3, zinc. Cantitatile difera in functie de soiul de ciuperci folosit. Studiile spun ca peste 50% dintre soiurile de ciuperci comestibile sunt considerate alimente functionale, adica ajuta la mentinerea sanatatii organismului, dincolo de faptul ca potolesc foamea.
Atunci cand ii introduci ciupercile in alimentatie copilului, ai grija la cateva aspecte. Ciupercile trebuie sa fie foarte bine curatate si spalate. De asemenea, trebuie sa le prepari termic suficient. Nu ii da celui mic ciuperci salbatice sau crude, pentru ca risti sa dezvolte alergii sau, mai rau, sa il otravesti. Meniuri pentru copii de 4-10 ani. Idei hranitoare pentru mesele copiilor tai!
Vitamina D este “vitamina soarelui”, ceea ce inseamna ca organismul nostru o poate produce atunci cand este expus la lumina soarelui. Ciupercile contin cantitati moderate de vitamina D, fiind singurul aliment de origine vegetala care sintetiteaza aceasta vitamina. Aceasta este ideala pentru bebelusi si pentru dezvoltarea sistemului lor osos.
Ciupercile au, de asemenea, in compozitie o cantitate importanta de fier. Acesta este important pentru formarea noilor celule sanguine, care contin hemoglobina. Fierul este esential pentru dezvoltarea optima a copilului, deoarece produce oxigen pentru intregul organism.
sursa: totuldespremame.ro