Cercetătorii au făcut publică informația! De unde provine, cel mai probabil, coronavirusul

Publicat: 01 apr. 2021, 10:11 Autor: Elena Arhiva
Cercetătorii au făcut publică informația! De unde provine, cel mai probabil, coronavirusul

Virusul SARS-CoV2, cel care provoacă boala COVID-19, a fost transmis de la un animal la oameni, iar răspândirea a început cu cel mult o lună sau două înainte de a fi descoperit, în decembrie 2019, arată un proiect de raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Un laborator este cea mai puțin probabilă sursă, a concluzionat echipa internațională comună a OMS, relatează Mediafax.

OMS va lansa marți raportul final privind investigația sa asupra originilor coronavirusului, dar o versiune preliminară a raportului, obținută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul răspândea înainte de sfârșitul anului 2019.Raportul oferă patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.

Dar ancheta nu a descoperit ce alt animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – și apoi ar fi putut să-l transmită unui om. „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută”, arată documentul.

Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin. Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate și, cel mai puțin probabil, o eliberare accidentală de laborator.

Virusul, transmis natural către oameni

Cercetători independenți spun asta de luni de zile. Testarea genomică a virusului arată că acesta nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis natural de animale – la fel ca și virusul SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit. Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul.

„Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanțul de frig cu virusul este foarte scăzută”, spune acesta.

Rolul pieței Huanan din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei, dar că mulțimile care au circulat în piață ar fi putut amplifica răspândirea virusului.

Conform eșantioanelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe, dar nu în probele prelevate de la animalele sau alimentele vândute în piață. În plus, există dovezi că virusul era prezent și în alte piețe.

„Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piața Huanan, dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte piețe, iar unele nu au fost asociate cu nici o piață, ceea ce ar putea sugera că piața Huanan nu a fost sursa inițială a epidemiei”, a adăugat raportul.

„Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței Huanan în originea epidemiei sau la modul în care infecția a fost introdusă pe piață”, conchide raportul.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile

Raportul a fost redactat de o echipă internațională comună formată din 17 experți chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Organizația Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a participat în calitate de observator.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan. Raportul sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme, ca posibile surse ale virusului.

„Deși cele mai apropiate virusuri înrudite au fost găsite la lilieci, distanța evolutivă dintre acestea și SARS-CoV-2 este estimată la câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”, se arată în raport.

Sursa foto: Pexels.com

Publicat: 01 apr. 2021, 10:11 Autor: Elena Arhiva
Pe aceeași temă