Celebra fotografie in care e imortalizat rasaritul Pamantului de pe orbita Lunii a fost rezultatul inspiratiei de moment a trei astronauti.
Cea mai celebra poza cu Pamantul a fost realizata din pura intamplare! In timp ce pe planeta noastra se sarbatorea ajunul Craciunului, in 1968, trei astronauti americani erau protagonistii unui moment istoric pentru explorarea spatiului cosmic. Frank Borman, William Anders si Jim Lovell au fost primii oameni care au survolat orbita Lunii, in cadrul misiunii Apollo 8.
Misiunea nu ar fi trebuit initial sa aiba vreo legatura cu Pamantul, iar astronautii aveau sarcina de a fotografia si documenta suprafata Lunii, pe parcursul a sase zile. Asa a aparut si cea mai celebra poza cu Pamantul, surprinsa in timpul acelei misiuni. La scurt timp, imaginea a devenit una dintre cele mai reprezentative, discutate si apreciate instantanee din istorie!
“Rasaritul Pamantului”, asa cum a fost intitulata fotografia, a surprins un cadru fara precedent la acel moment: Pamantul vazut partial din orbita foarte joasa a Lunii, similar cu modul in care Luna si Soarele sunt cateodata vazute de pe planeta noastra.
Astronautii americani povestesc despre cea mai celebra poza cu Pamantul ca nu au planuit-o in avans, ci au ramas inmarmuriti de momentul in care au surprins cadrul pe viu.
“Nu stiu cine a spus-o mai exact, poate noi toti am exclamat > si am vazut cum a rasarit Pamantul. Nu avusesem nicio discutie la sol, nicio instructiune asupra a ce-ar fi trebuit sa facem. Am glumit ca nu este in planul nostru de misiune, iar ceilalti doi tipau la mine sa le dau camere. Eram singurul care avea o camera foto color cu lentila lunga (…) Tipau toti dupa camere, si am inceput sa facem fotografii la foc automat”, a spus William Anders, principalul responsabil cu partea de fotografiere a misiunii Apollo 8, intr-un interviu pentru BBC.
Desi Anders a fost cel care a facut emblematica fotografie, stenogramele Apollo 8 au aratat ca el a fost de fapt convins de catre colegii sai de misiune in acest sens, initial nedorind sa se abata de la planul sau bine-stabilit de fotografiere!
In cele din urma, inspiratia echipajului a rezultat in ceea ce fotograful Galen Rowell a numit “cea mai influenta fotografie ambientala facuta vreodata” si in una din cele mai cunoscute coperti ale revistei Time.
(sursa: businessinsider.com)