Ce s-a întâmplat cu tânărul român suspect de coronavirus. Primele declarații ale autorităților

Publicat: 13 feb. 2020, 09:59 Autor: Elena News
Ce s-a întâmplat cu tânărul român suspect de coronavirus. Primele declarații ale autorităților

Rezultatele analizelor asistentului medical român suspect de infecție cu coronavirus sunt negative, arată Institutul de boli infecțioase „Matei Balș”.

„Este negativ rezultatul, pacientul nu este infectat cu coronavirus. Unul este testul pentru gripă, unul este testul pentru coronavirus. Pacientul are o infecție de sezon pe care a contactat-o undeva la schi. Urmăm procedurile pas cu pas, fie că vin probe de la Timișoara sau de la Cluj, este nesemnificativ. Fiecare pacient este luat în calcul. În spate stă o echipă și monitorizează pe toată lumea care a intrat în contact cu un potențial purtător de coronavirus”, a anunțat profesorul Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balș.

Tânărul suspect de coronavirus a revenit de curând în țară din Germania, unde a îngrijit o familie: soț, soție și doi copii infectați cu coronavirus. Medicii din Timișoara au impus o măsură de carantină în cazul tânărului. El a fost izolat într-o cameră specială pentru infecții cu acest virus.

Bărbatul de 25 de ani s-a întors din Germania, unde lucrează ca asistent medical. În perioada dinaintea întoarcerii sale în țară, a îngrijit o familie care era infectată cu coronavirus.

Ministrul Sănătății: „Am avut mai mulţi suspecţi de coronavirus, niciunul nu a fost confirmat”

„Avem un mecanism care funcţionează foarte bine, plus o colaborare între mai multe ministere. La nivel naţional avem o capacitate foarte bună de diagnostic şi nu numai în Bucureşti. Până la sfârşitul săptămânii vor fi şi alte două sau trei centre care au capacitate de diagnostic”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Chinezii au realizat ghidul cum sa te feresti de coronavirus

Cercetatorii care au analizat coronavirusul din China au ajuns la concluzia ca fiecare pacient bolnav infecteaza doua-trei persoane. Avand in vedere usurimea cu care se transmite virusul, numarul bolnavilor creste ametitor.

”Estimam ca, in medie, fiecare persoana confirmata a infectat 2,6 (intervalul de incertitudine: 1,5-3,5) persoane pana la 18 ianuarie 2020, conform unei analize care combina estimarile noastre anterioare privind marimea focarului din Wuhan cu traseul epidemiei”, se arata intr-un raport realizat de Imperial College London.

Cercetatorii estimeaza ca pentru a putea controla virusul, raspandirea trebuie redusa cu 60%, ceea ce implica masuri de control care sa blocheze focarul. Iar pentru a face acest lucru, expertii in sanatate publica sunt preocupati de cat de repede se poate raspandi o boala si de rata mortalitatii. Nu exista un tratament specific pentru acest tip de virus si medicii spun ca pot trata doar simptomele.

Simptomele coronavirusului:

– febra mare

– rinoree (nas care curge)

– tuse

– dispnee (greutate in respiratie)

– dureri de cap

– dureri de gat

– o stare generala de rau

In ghid se arata ca simptomele pot aparea intre 2 si 14 zile de la expunere. La bebelusi, varstnici si persoanele cu un sistem imunitar scazut, coronavirusurile pot duce la afectiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronsita, iar in cazuri mai grave, pot duce la disfunctii sau chiar cedari ale organelor.

Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusurile prezente la animale pot infecta oamenii, pentru ca apoi sa se raspandeasca la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS). Specialisitii au crezut initial ca infectarea oamenilor cu noul virus din China ar fi fost cauzata de animale. Multi pacienti au declarat, insa, ca nu au fost expusi la animale sau piete in care se vindeau produse de origine animala, astfel incat ipoteza a fost infirmata.

Modalitati de prevenire

Ce a recomandat Serviciului de Ambulanta Romania

– Curata mainile cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool.

– Acopera-ti nasul si gura cu un servetel sau cu pliul cotului cand tusesti si stranuti.

– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de raceala sau gripa.

– Gateste bine carnea si ouale.

– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (salbatice si domestice)

 

Publicat: 13 feb. 2020, 09:59 Autor: Elena News
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă