Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe talpa pantofilor! Cum trebuie să cureți suprafețele pentru a nu te infecta

Publicat: 01 apr. 2020, 10:21 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe talpă. Din ce în ce mai multe persoane sunt panicate din cauza coronavirusului care s-a răspândit cu o viteză amețitoare pe întregul mapamond. Oamenii caută soluții pentru a putea scăpa de virus sau metode de prevenție a îmbolnăvirii cu COVID-19. Atunci când vii de afară, fie de la cumpărături, fie de la job sau după ce ai plimbat patrupedul, trebuie să reții faptul că virușii se pot lua și pe haine, și pe încălțăminte.

Astfel că, tu te-ai întrebat vreodată cât timp supraviețuiește coronavirusul pe talpa pantofilor și care este cea mai bună modalitate de a o curăța? Trebuie să reținem faptul că încălțămintea poate deveni o suprafață contaminată, o sursă de microbi pe care nimeni nu și-o dorește în jur.

Un medic de familie celebru, Georgine Nanos, susține faptul că dacă purtăm încălțăminte într-o zonă foarte populată, ca în market, în mijloacele de transport în comun, la muncă, în metrou, atunci talpa pantofului poate deveni cu adevărat o suprafață contaminată. Virusul poate supraviețui pe talpa pantofului și pe alte suprafețe până la 12 ore.

”Credem că noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe cel puțin 12 ore, poate chiar mai mult. Suprafețe care cu siguranță includ și încălțămintea”, a spus Georgine Nanos.

Specialistul în boli infecțioase, Mary E. Schmidt, susține faptul că virusul poate trăi pe talpa pantofului pe o perioadă chiar mai mare de cinci zile. Tălpile sunt acoperite cu aproximativ 421.000 de bacterii, viruși și paraziți, conform Huffpost.com.

Așadar, pentru a avea tălpile pantofilor curați și dezinfectați, trebuie să folosim șervețele umede pe bază de alcool, fie îi punem la mașina de spălat, la program scurt, sau în apă caldă cu săpun.

Pe de altă parte, Cwanza Pinckney, medic de Urgență, susține faptul că ar fi bine, dacă mergem la muncă, să mai avem la noi o pereche de pantofi și de ciorapi.

”Vă recomand o pereche de pantofi dedicați pentru muncă, pe care să îi puteți schimba înainte de a ajunge în casă. În special pentru cadrele medicale, cred că ar trebui să pună încălțămintea într-un sac înainte de a se urca în mașină și a pleca acasă”, a spus aceasta.

Cum se curăță corect telefonul mobil

În contextul coronavirusului, spălarea mâinilor este vitală, dar la fel de important este să avem grijă de modalitatea în care folosim telefoanele mobile, atrage atenţia BBC, care a publicat pe site un tutorial despre cum se curăţă corect mobilele.

Astfel, doctorul microbiolog Lena Ciric, de la University College din Londra, a explicat cum se curăţă în mod eficient telefoanele mobile.

Scoateţi telefonul mobil din priză şi închideţi-l. Toţi producătorii de telefoane mobile avertizează să nu folosim chimicale, geluri de mâini şi şerveţele abrazive pentru că acestea pot distruge ecranul mobilului. Astfel, soluţia este să umeziţi o cârpă din microfibră cu apă şi săpun simplu, de uz casnic”, a explicat specialistul. „Frecaţi apoi uşor suprafeţele telefonului mobil cu cârpa umedă. Aveți grijă să nu intre niciun pic de umezeală în părţile de îmbinare ale telefonului, fiindcă şi cele mai rezistente mobile la apă îşi pierd această calitate în timp”, a continuat doctorul microbiolog. Specialistul de la University College din Londra a mai adăugat că „în final, uscaţi telefonul cu o cârpă uscată din microfibră. Folosind doar apa şi săpunul, puteţi astfel elimina bacteriile şi viruşii din telefon”, susține specialistul.

Totuşi trebuie ţinut cont că, deşi folosim aceste metode, imediat după ce atingem telefonul, acesta va contracta din nou germeni. Prin urmare, asiguraţi-vă că vă spălaţi pe mâini în mod regulat şi amplu”, a încheiat specialistul microbiolog, conform bbc.co.uk.

Publicat: 01 apr. 2020, 10:21 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă