Cât timp o să stăm izolați? Scenariul de groază al unui medic de boli infecțioase: ”Trebuie să ne fie evident că până în toamnă nu se vor schimba aceste lucruri”

Publicat: 24 mart. 2020, 09:05 Autor: ileana.ghinea News
Cât timp o să stăm izolați? Scenariul de groază al unui medic de boli infecțioase: ”Trebuie să ne fie evident că până în toamnă nu se vor schimba aceste lucruri”

Acestea sunt două dintre cele mai repetate întrebări care se pun în legătura cu epidemia de coronavirus. Dr. Adrian Marinescu, specialist Boli Infecțioase, răspunde punctual și la multe alte nelămuriri care se nasc pe măsură ce apar cazuri noi.

De exemplu: „Ce fac dacă am intrat în contact cu un posibil pacient pozitiv?”. „Coronavirus poate fi transmis de pe haine?” sau „Care sunt pacienții cu risc maxim în captarea acestui virus?”.

„Va fi un altfel de Paște, o altfel de vară, nu cred că e o altă soluție”, explică specialistul în boli infecțioase.

De asemenea, Dr. Adrian Marinescu susține că maximul de îmbolnăviri îl vom atinge în România pe o perioadă de 2 luni. „După părerea mea, un interval de 4-5 luni de acum, va fi, nu neapărat un interval în care să respectăm chiar regulile super stricte, adică nu trebuie să ne gândim că 5 luni nu vom ieși din casă, dar eu cred că minimum 2 luni ar fi o perioadă în care aceste reguli vor rămâne la fel de stricte”.

În plus, specialistul a discutat și despre perioada de după, atunci când vom reintra în activitate. „E clar că vara va fi altfel decât de obicei. Fără concedii planificate, fără plecări. Adică trebuie să ne fie evident că până în toamnă nu se vor schimba aceste lucruri decât într-o mică măsură. Există riscul clar ca în toamnă, sau către sfârșitul anului să avem un nou vârf epidemic”, declară dr. Marinescu.

Despre toate, a vorbit dr. Adrian Marinescu, în direct, la Pro TV.

Coronavirus: 10 elemente comportamentale obligatoriu de urmat

Spălați-vă mâinile de multe ori;
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
Animalele de companie nu transmit coronavirus

Publicat: 24 mart. 2020, 09:05 Autor: ileana.ghinea News
Pe aceeași temă