Chiar daca termenul nu este comun pentru toata lumea, un carcinogen este substanta care, conform specialistilor, produce cancer.
Aceasta se poate gasi in aer, intr-un produs utilizat pentru curatenie sau chiar o chimicala ce se gaseste in diverse alimente si bauturi procesate. Nu trebuie insa sa va panicati, doar prin simplul contact cu un carcinogen nu rezulta ca te vei imbolnavi de cancer. Acest lucru depinde de mai multi factori, precum perioada in care ai fost expus la respectivul carcinogen, de genetica mostenita etc, dupa cum ne informeaza site-ul de stiri medocale webmd.com.
Tutunul este cel mai nociv atunci cand vorbim de carcinogen. Fie ca esti fumator asctiv sau pasiv, trebuie sa stii ca in tutun exista 70 de chimicale incadrate drept carcinogene, care produc modificari in ADN. Nu conteaza ca fumezi tigari slim, cu o cantitate mai mica sau mai mare de gudron, riscurile sunt aceleasi, asa ca cel mai bine ar fi sa eviti tigarile cu orice pret.
Prajelile contin o cantitate mare de carcinogen. Majoritatea legumelor ce contin amidon, asa cum se intampla in cazul cartofilor, atunci cand sunt coapte sua prajite pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte ridicate formeaza acrilamida, o substanta chimica periculoasa. Insa aceasta o mai putem gasi si in alte alimente, precum biscuiti, paine rpajita, cafea, chipsuri etc. Acest compus este genotoxic si carcinogen, iar prin consumul lui risti sa-ti deteriorezi ADN-ul si sa te imbolnavesti de cancer, conform EFSA – Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.
Alcoolul poate sa fie periculos atunci in este consumat in cantitati mari si sa cauzeze cancer de gat, de cap, de esofag, de san, de ficat sau colorectal.
Radonul, care in mod normal este inofensiv, fiind un gaz intalnit in natura, in concentratie mare devine periculos. Asta daca il intaalnim intr-un spatiu inchis, afectandu-ne plamanii si distrugandu-i. Acest gaz nu se poate mirosi sau vedea, insa poate fi depistat cu ajutorul unor teste speciale . In plus, este si o prima cauza de caner de plamani pentru fumatorii pasivi.
Azbestul, folosit des in domeniul constructiilor, este un mineral fibros care produce cancer. De aceea, persoanele care lucreaza in domeniu trebuie sa poarte un costum special pentru a nu intra in contact cu acesta.
Formaldehina o gasim in majoritatea substantelor de curatenie din comert. Devine o problema pentru cei care au contact zilnic cu aceste substante, riscand sa faca cancer. De accea, trebuie sa stea in spatii cat mai aerisite si sa mentina o umiditate scazuta.
Si ultimele, razele ultraviolete, care dupa cum bine stim privin de la expunerea solara sau la solar. Acestea se absorb in piele, cauzand cancer. De aceea, cremele cu protetie solara nu trebuie sa lipseasa, precm si imbracamintea adecvata, ochearii de soare si palariile. Iar daca esti un mare fan solar, ar trebui sa-l tai de pe lista si sa optezi pentru un bronz natural, cu protectia cuvenita in prealabil.