Când se va termina pandemia de coronavirus?

Publicat: 18 mart. 2020, 11:08 Autor: Elena Arhiva
Când se va termina pandemia de coronavirus?

Walter Ricciardi, membru al Organizației Mondiale a Sănătății și consultant pentru ministerul sănătății al Italiei (una din cele mai afectate țări de COVID-19), a declarat că viața ar putea reveni la normal în această vară, numai că între timp trebui să ne obișnuim cu un “război de uzură”. 

„Acesta (noul coronavirus SARS-CoV-2) este mult mai contagios ca SARS și cred că, dacă avem noroc și lucrăm împreună, ar trebui să trecem peste în vară. Atunci am putea vedea viața revenind la normal”, a spus Walter Ricciardi pentru Agorà.

Previziunea lui Ricciardi este bazată pe evoluția epidemiei SARS din 2003. SARS, cauzat de virusul SARS-CoV-1 (o altă tulpină de coronavirus), s-a răspândit în 26 de țări, afectând peste 8.000 de persoane și cauzând în jur de 800 de decese. Boala a apărut prima oară în noiembrie 2002 în provincia Guangdong din sudul Chinei. Epidemia s-a terminat în mai-iunie 2003.

Deși cele două virusuri sunt parte din aceeași familie și au evident multe similarități, sunt încă foarte multe lucruri pe care nu le știm despre noul coronavirus. De exemplu, virusul cauzator de COVID-19 este mult mai contagios decât SARS, ridicându-se deja la peste 185.000 de cazuri confirmate în peste 150 de țări — și asta doar în primele trei luni de când a apărut prima oară în Wuhan, provincia Hubei, China.

Temperatura și Covid-19

Potrivit Societății Române de Microbiologie, SARS-CoV-2 “este un betacoronavirus distinct față de coronavirusurile SARS CoV și MERS CoV”,iar rezultatele secvențierii întregului genom “arată că 2019-nCoV reprezintă o cladă distinctă față de alte coronavirusuri similare SARS de la lilieci și nu este un recombinant între alte coronavirusuri umane sau animale”, scrie Libertatea.

Temperatura pare totuși să aibă un rol important în transmiterea COVID-19. Un studiu recent din China a arătat că fiecare grad în plus de temperatură și fiecare procent adițional de umiditate îngrădește din ce în ce mai mult abilitatea de răspândire a virusului.

Publicat: 18 mart. 2020, 11:08 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×