Cel mai mare si mai modern planetariu din Romania va fi construit la Brasov! Cum va arata constructia de peste 1.5 milioane de euro?!

Publicat: 14 mart. 2019, 11:20 Autor: D. C. News 1
Cel mai mare si mai modern planetariu din Romania va fi construit la Brasov! Cum va arata constructia de peste 1.5 milioane de euro?!

Turistii din Brasov vor putea incepand de anul acesta sa viziteze si cel mai mare planetariu din tara.

Cand se deschide planetariul din Brasov? Va fi cel mai mare din Romania! Anul acesta, Primaria Braşov va incepe amenajarile in vederea deschiderii planetariului din incinta Zoo Brasov.

Planetariul va avea un diametru de 15 metri, va fi de două ori mai mare faţă de cele existente acum în ţara noastră şi va fi amenajat în incinta Grădinii Zoologice din cartierul Noua. În plus va folosi aceeaşi tehnologie video ca şi marile planetarii ale lumii.

Cel mai probabil, planetariul va fi gata la data de 1 aprilie si va deveni astfel cel mai mare planetariu din Romania din punct de vedere al capacitatii, avand 103 locuri construite intr-un anfiteatru cu o inclinatie de 23,5 grade pentru a da senzatia de profunzime. In momentul acesta in Romania celelalte planetarii din orase precul Suceava, Constanta, Craiova sau Pitesti au aproximativ 50 de locuri.

Planetariul din Brasov va fi singurul din Europa care va fi amplasat intr-o gradina zoologica. Scaunele propuse vor avea caracteristici speciale pentru acest tip de vizionare, spătarul putând fi înclinat la un unghi ce permite cu uşurinţă vizionarea proiecţiei de pe cupolă dintr-o poziţie confortabilă.

Cand se deschide planetariul din Brasov? Va fi cel mai mare din Romania!

Planetariul din Brasov nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi filme documentare, desene animate sau filme educative. Proiecţiile se vor face pe cupola existentă, după ce aceasta va fi tratată cu o vopsea specială.

„Spectacolele vor dura 30-40 de minute, timp în care vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie, astronomie sau biologie”, spune Alin Pânzaru, managerul Zoo Braşov pentru monitorulexpres.ro

Planetariul ce urmeaza sa fie inaugurat va fi doutat cu un sistem de proiectare digitala 4K. Vor fi doua video-proiectoare, avand ca sursa de lumina diode laser si accesorii optice, amplasate diametral opus, astfel incat sa rezulte o acoperire completa a suprafetei de proiectat. Acestea vor avea o rezolutie a imaginii de 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume.

Publicat: 14 mart. 2019, 11:20 Autor: D. C. News 1
Pe aceeași temă