Și epidemiologul român Anamaria Dobrotă este de aceeaşi părere: situaţia epidemiologică mondială se va stabiliza în momentul în care se atinge imunitatea colectivă. În acest moment, sunt în dezvoltare 8 vaccinuri, în stadiul final. Alte 200 sunt în teste clinice. Soumya Swaminathan, șefa cercetătorilor de la OMS, susține că se vor putea obține câteva sute de milioane de doze de vaccin până la jumătatea anului viitor. Astfel încât toate cele 170 de țări înscrise în program vor putea primi o parte din acestea.
Când se va imuniza populaţia
Din cauza lipsei de fonduri, cercetătorul preconizează că, abia la sfârșitul anului 2021 vaccinul va fi disponibil și doar pentru aproximativ 2 miliarde de oameni. Este nevoie ca până la 70% din populație să dezvolte imunitate înainte să vedem o reducere dramatică a transmiterii acestui virus, spune șefa cercetătorilor de la OMS, care mai atrage atenția că nu se știe cât timp vor proteja aceste vaccinuri, mai exact cât durează imunitatea după administrarea lor.
Cert este că cercetătorii depun eforturi uriașe științifice pentru a avea cât mai curând un astfel de vaccin, atât de dorit.
1767 de noi cazuri cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore
Până pe 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
În intervalul 22.09.2020 (10:00) – 23.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 47 de decese (35 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Municipiul București.