Cand pica Solstitiul de iarna in 2018! Va fi cea mai lunga noapte din intregul an!

Publicat: 21 dec. 2018, 18:16 Autor: madalina m. Life

Solstitiul de iarna prevesteste inceputul iernii astronomice, desi calendaristic aceasta a inceput de la 1 decembrie.

Ca in fiecare an, si Solstitiul de iarna in 2018 va marca cea mai scurta zi, dar si cea mai lunga noapte a intregului an. Aceasta va pica in noaptea de vineri spre sambata, incepand cu ora 12:23, adica pe 21 spre 22 decembrie 2018.

Solstitiul de iarna in 2018 marcheaza cea mai lunga noapte a anului!

Inceputul iernii astronomice e marcat de un moment precis, asa cum este solstitiul de iarna. Acest moment este strans legat de miscarea anuala a Soarelui pe cer, alaturi de miscarile Pamantului.

Cand pica Solstitiul de iarna in 2018

Momentul solstitiului de iarna are loc in jurul acestei date si pana la 21 iunie, durate zilelor va fi intr-o continua crestere. De asemenea, noptile vor scadea in mod corespunzator, noteaza mediafax.ro. Durata zilei ajunge la o valoare minima din an, de 8 ore si 50 de minute, pe cand cea a noptii va fi de 15 ore si 10 minute.

Asadar, la momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la o distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de Ecuator si efectueaza o miscare diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, denumit Tropicul Capricornului.

In acelasi timp, in emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc in mod invers. Momentul respectiv marcheaza inceputul verii astronomice. Solstitiul de iarna in 2018 coincide si cu ultimul curent meteorologic al anului, Ursidele. Fenomenul astronomic poate fi observat intre 17 si 26 decembrie. Punctul maxim cand pot fi observati si cate zece meteori pe ora este in noaptea de 22 spre 23 decembrie!

Cand pica Solstitiul de iarna in 2018

Obiceiuri si traditii pentru solstitiul de iarna!

In obiceiurile romanesti din preajma solstitiului de iarna se pastreaza amintirea jertfirii violente a zeului adorat, si este substituit cu arborele sacru, bradul sau stejarul, care este taiat si incinerat in mod simbolic, in noaptea de Craciun. Si simbolul taurului este reprezentat printr-o masca specifica, cum e capra, care dupa ce insoteste unele cete de colindatori, este omorat in mod simbolic. Asa cum este si simbolul porcului la noi, sacrificat inainte de Craciun, de Ignat, pe 20 decembrie.

Mai mult, in superstitiile pagane, in aceasta noapte Marea Zeita dadea nastere noului Soare si repornea in acest mod ciclul anotimpurilor. Romanii sarbatoreau in aceasta zi zeul recoltei, pe Saturn, dar si Mithras – zeul luminii, potrivit mitologiei.

Publicat: 21 dec. 2018, 18:16 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă