Când este Crăciunul 2018, pe rit vechi. Si Anul Nou este decalat

Publicat: 05 nov. 2018, 15:18 Autor: Simona Life

Dacă pentru majoritatea oamenilor, Crăciunul se sărbătorește pe 24 decembrie, pentru creștinii ortodocși de rit vechi situația stă altfel.

Când este Crăciunul 2018, pe rit vechi. Deoarece calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial, Crăciunul se sărbătorește pe data de 7 ianuarie. Și trecera în noul an este decalată, fiind sărbătorită în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe data de 1 octombrie 1924, și de atunci sărbătorim Crăciunul pe data de 24 decembrie.

Conform actualmm.ro, înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor – care era mai corect, dar nici el perfect – de 365 zile, altul, al românilor, care era de 355 zile.

Când este Crăciunul 2018, pe rit vechi

Impăratul roman Iuliu Cezar a hotărât să adopte sistemul de calcul egiptean numit și „calendarul iulian”, din cauza diferenței de 10 zile între cele două sisteme. Noul calendar a fost păstrat timp de 15 secole și a fost de ajutor Sfinţilor Părinţi la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), pentru a putea calcula data Paştilor.

La o distanță mare de ani, mai exact pe 24 februarie 1582, a apărut calendarul „gregorian” sau „stilul nou”, prin reforma lui papa Grigorie al XIII-lea, care a suprimat zece zile din calendar.

Pentru că exista o diferență anuală între calendarul gregorian din 1582 şi cel astronomic, la 3500 de ani distanță calendarul gregorian a rămas ăn urma cu o zi și o noapte. De atunci, calendarul ortodox, îndreptat pe 1 octombrie 1924 o să țină cont de această diferență.

Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seară de Ajun, când copiii merg la colindat, fiind îmbrăcați în haine tradiționale.

Tradiții de Crăciun pe rit vechi

După ce răsare prima stea pe cer, tradiția este ca familiile să să așeze la masa de post, sau ‘Cina Sfântă’, imediat după ce colindătorii s-au întors acasă. Aceștia merg la colidat imediat după apusul soarelui. Ortodocşii de stil vechi vor servi preparate tradiționale, specifice acestei sărbători, fiind întotdeauna o masă îmbelșugată.

Însă nu înainte de a merge la Biserică, la Sfânta Liturghie, cu mic cu mare. Este un obicei păstrat cu sfințenie si respectat de toți creștinii. Mai ales că după slujba se va auzi cea mai vechi colindă, care conține 17 strofe. Imediat după slujba obiceiul este ca un grup de tineri să vină cu Viflaimul.

Publicat: 05 nov. 2018, 15:18 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă