SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. Cea mai scurtă zi din an. Tradiții și obiceiuri străvechi

Publicat: 12 Dec. 2019, 09:43 Life
SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. Cea mai scurtă zi din an. Tradiții și obiceiuri străvechi

SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. Momentul solstițiului de iarnă marchează începutului iernii astronomice. Data de 22 decembrie va fi cea mai scurtă zi din an.

SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. Începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

Axa polilor Pământului își păstrează direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.

Citește și: Horoscop 12 decembrie. O zi care schimbă tot!

La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Cea mai lungă noapte din an

SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont.

La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Momentul solstițiului de iarnă are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu. În același timp, durata nopților va scădea în mod corespunzător.

Tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment astronomic 

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2019. Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

SOLSTIȚIU DE IARNĂ 2019. Anul acesta, solstițiul de iană va avea loc pe 22 decembrie, la ora 06:19, în timp ce anul viitor, în 2020, va avea loc pe 21 decembrie, ora 12:02.

Publicat: 12 Dec. 2019, 09:43 Life
Pe aceeași temă