Sfântul Andrei – tradiții și superstiții. Ce nu ar trebui să faci + Fetele nemăritate îşi pot afla ursitul

Publicat: 29 nov. 2023, 16:08 Autor: Hermina Hagianu News
Sfântul Andrei – tradiții și superstiții. Ce nu ar trebui să faci + Fetele nemăritate îşi pot afla ursitul

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Află în rândurile de mai jos cine a fost Sfântul Andrei, de ce este important pentru români, dar și care sunt superstițiile și obiceiurile în această zi. 

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru și fiul lui Iona, un pescar din Galileea. Se crede că Sfântul Andrei a fost martor la botezul lui Iisus Hristos și a fost numit „Cel întâi chemat”, adică primul ucenic al lui Ioan Botezătorul.

După Înălțarea Domnului, toți apostolii au plecat în misiunea de creștinare și se spune că Sfântul Andrei a ajuns în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre. Acesta s-a adăpostit într-o peștera din Dobrogea de astăzi.

Importanța acestui sfânt în România este atât de mare încât a fost proclamat Ocrotitorul țării noastre în anul 1997. Ziua de 30 noiembrie a devenit o sărbătoare națională și este o zi nelucrătoare în România.

Capul Sfântului Apostol Andrei se află în Patras, iar părți din trupul său sunt răspândite în întreaga lume creștină. În România, mai multe lăcașuri sfinte de închinare dețin fragmente din moaștele Sfântului Apostol Andrei. Acestea pot fi găsite la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradiții de Sfântul Andrei

Poporul român este unul plin de tradiții, iar cele pentru ziua de Sfântul Andrei sunt dintre cele mai vechi, transmise din generație în generație, încă din perioada dacilor.

Visarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei

Se spune că, pentru a visa cine le va fi soț, fetele mănâncă turtă foarte sărată înainte de culcare și pun un fir de busuioc sub pernă. Tradiția spune că alesul din vis îi va aduce apă fetei, însă bărbatul va apărea doar dacă măritișul va fi în anul următor. Altfel, tinerele mai au de așteptat, urmând același ritual și la anul.

  • Metoda oglinzilor

Un alt obicei popular în noaptea Sfântului Andrei este „metoda oglinzilor”. Fetele necăsătorite trebuie să se dezbrace până la brâu și să-și despletească părul. Apoi, trebuie să se așeze între patru oglinzi dispuse paralel, ținând câte o lumânare în fiecare mână. Prin rugăciunea către Sfântul Andrei, ele cer ajutor în dragoste și să le fie arătat chipul viitorului soț. Se spune că în oglinda din spate vor vedea secvențe din viitor și chipul celui care le va fi soț.

  • Metoda paharului cu apă

Conform unei alte superstiții, imaginea viitorului soț poate apărea într-un pahar cu apă amplasat în cenușă. Fetele trebuie să arunce în pahar o verighetă sfințită de preot în timpul cununiei. Cu o lumânare în fiecare mână, ele trebuie să privească în paharul cu apă. Se spune că în mijlocul verighetei din apă se va reflecta imaginea celui care le va dărui o verighetă.

  • Coborârea lumânării în fântână

Un alt obicei vechi presupune coborârea unei lumânări aprinse într-o fântână. Lumânarea trebuie să fie sfințită, preferabil cea adusă acasă de Paște. Lumânarea trebuie coborâtă în fântână până la nivelul apei, iar fetele invocă ajutorul Sfântului Andrei pentru a le lăsa să vadă imaginea viitorului soț reflectată pe suprafața apei.

În ziua de Sfântul Andrei, se pune grâul la încolțit

De obicei, în seara dinaintea sărbătorii de Sfântul Andrei, toți membrii familiei pun grâul la încolțit într-un vas sau un ghiveci și așteaptă până la Anul Nou. De revelion, aceștia verifică grâul și, în funcție de cum a crescut, așa de norocos va fi anul următor.

De Sfântul Andrei, se prezice vremea

De sărbătoarea zilei de Sfântul Andrei, se poate prezice vremea pentru anul ce urmează. Se spune că, dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Superstiții în ziua de 30 noiembrie

Există multe superstiții în zilele de sărbătoare, iar oamenii încearcă să păstreze aceste obiceiuri de Sfântul Andrei pentru a avea noroc.

Nu se fac treburi gospodărești

În vremurile trecute, se credea că în noaptea de Sfântul Andrei lupii capătă puteri și vin în gospodăriile oamenilor. Astfel, un obicei de Sfântul Andrei este faptul că nu se fac treburi gospodărești. Se spune că, dacă oamenii nu muncesc, lupul nu se poate apropia.

Se mănâncă usturoi pentru a alunga spiritele rele

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este numită și Halloween-ul românesc deoarece se spune că cerurile se deschid și spiritele se întorc pe Pământ. Pentru a proteja casele, este bine ca femeile prepară mâncare cu usturoi pentru toți membrii familiei.

Mai mult decât aceste tradiții, ziua Sfântului Andrei marchează începutul celui mai frumos sezon, cel al sărbătorilor de iarnă. Luna cadourilor va continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie.

Sursă foto: social media

Publicat: 29 nov. 2023, 16:08 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă