Te-ai fi gandit ca un cal nu poate alerga decat daca vede ca totul in jurul lui se misca, nu stand pe loc, dar uite cat de ciudat e sa vezi asta.
Caii de curse sunt priviti de catre stapanii lor ca pe o investitie uriasa si de multe ori au parte de un tratament identic cu cel al sportivilor de top. Daca ieri va aratam intr-un articol cum sunt ajutati caii sa isi mentina un tonus muscular cat mai bun facand ore intregi de inot la piscina, astazi a venit randul unui alt exercitiu de antrenament pe care preparatorii fizici il considera esential pentru animale, alergatul pe banda.
Initial practica a fost folosita atunci cand vremea nu permitea antrenamentele afara in conditii optime, dar acum se pare ca a ajuns un standard in industrie. Banda de alergare pentru cai este imensa in lungime si are o viteza uriasa atunci cand se apropie de maxim, intre 40 – 50 km/h.
Cauciucul pe care alearga caii desi este foarte gros si rezistent se schimba cam o data la 2 saptamani datorita copitelor care efectiv sapa gauri in el si il poate face sa se rupa. Tot timpul calul alearga fiind tinut din fata de cineva care sa-l traga de capastru pentru a-l face sa accelereze sau sa incetineasca.
Pentru a le evalua performanta in timpul alergarii si nu doar viteza maxima, preparatorii fizici apeleaza la doctori veterinari care le fac unor cai endoscopie in timp ce alearga. E foarte important sa le ia temperatura corpului in momentele de efort maxim si alte statistici despre starea lor care le poate influenta performanta.
Desi poate parea putin exagerata aceasta preocupare fata de cal, trebuie sa va spunem inca de la inceput ca un semenea cal poate ajunge sa coste milioane de euro si poate castiga curse pe care oamenii cu bani pariaza sume uriase, deci intr-un final afacerea este imensa.