Statul va aloca 1400 lei lunar, timp de doi ani, pentru minim 30.000 de copii cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani, din familii vulnerabile.
Bani pentru cresa copiilor. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene și are ca scop creșterea numărului de copii care merg la creșă. Ea a adăugat că programul are o finanțare de 168 milioane euro. Astfel, 30.000 de copii cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani vor beneficia de 1400 lei lunar, fiecare, pentru a putea merge la cresă.
„Astăzi punem în aplicare încă două programe sociale din programul de guvernare al PSD, finanțate prin fonduri europene. Primul se referă la sprijin pentru copiii între 0 și doi ani, proveniți din familiile vulnerabile, pentru a beneficia de educație timpurie în creșe. Să nu uităm că avem încă în România mii de părinți care trebuie spă meargă la muncă și în același timp trebuie să se asigure că ai lor copii au o îngrijire corectă. Să nu uităm și de copiii ai căror părinți sunt la muncă în străinătate și care sunt aici în România în îngrijirea unei rude sau a unei persoane, tutore care au grijă de ei”, a declarat la Guvern, Rovana Plumb.
„Numărul minim de copii care pot fi înscriși într-o creșă este de 54. Valoarea maximă a unui proiect pe care îl finanțăm cu fonduri europene este de 900 mii de euro pentru toate regiunile țării, cu excepția celor pentru regiunea București-Ilfov, care au o valoare maximă de un milion de euro, a mai spus Plumb.
Ministrul Fondurilor europene a afirmat că proiectul prevede, de asemenea, cheltuieli suplimentare pentru consilierea părinților sau tutorelor, dar și bani pentru amenajarea creșelor.
„Finanțăm inclusiv cheltuielile suplimentare de consiliere, de informare a părinților, tutorelor, persoanele care au în grijă copii ai căror părinți sunt la muncă în străinătate. Din totalul valorii proiectului 10% sunt bani destinați pentru amendajarea creșelor, pentru dotări de mobilier sau echipamente specifice. Poate aplica orice instituție de învătământ acreditată publică sau privată, furnizori de servicii de consiliere, parteneri sociali din învățământul pre-universitar, instituții de cult, organizații neguvernamentale. Beneficiarii sunt minim 30.000 de copii care provin din familii cu o situație materială precară, adică au venituri pe familie până la salariul minim pe economie”, a conchis Rovana Plumb.