Avertisment sumbru de la economistul care a prezis recesiunea din 2008: „Recuperarea economică va fi extrem de lungă!”

Publicat: 26 mai 2020, 08:59 Autor: Elena Arhiva
Avertisment sumbru de la economistul care a prezis recesiunea din 2008: Recuperarea economică va fi extrem de lungă!

Economistul Nouriel Roubini, supranumit și „Doctorul Apocalipsă” este cel care a anticipat criza economică din 2008. Acum își bazează previziunea tocmai pe comparația dintre cele două crize și mai ales pe difrența de viteză.

În 2008, spune el, a fost o cădere a producției de 3 ani. Acum, în trei săptămâni era deja haos.

Roubini speră că deși lungă, recuperarea economică va fi în forma literei U, dar se teme că de fapt vom avea de-a face cu recesiunea de tip L. 

”Economiștilor le plac graficele. Este posibil să-i fi auzit vorbind despre tendințele recesiunii, de parca ar citi alfabetul. Să începem cu litera „V”. În cazul unei recesiuni de tip „V”, economia suferă o cădere abruptă, ajunge rapid la fundul sacului, apoi recuperează pierderile cu viteză galopantă.  Dar, tot mai mulți analiști temperează ideea că economia se va reface ca litera „V”.

Ei cred că mai degrabă va fi litera „U”. Potrivit acestui scenariu, PIB-ul se va contracta, iar economia se va zbate la un nivel inferior, cel mai probabil timp de mai multe trimestre. Recuperarea va dura mai mult. Unii specialiști susțin că măsurile menite să țină pandemia sub control, cum e cazul carantinei sau al distanțării sociale, vor dura o vreme, astfel că economia mondială va avea nevoie de doi ani pentru a reveni la situația inițială”, a explicat economistul.

Cea mai de temut recesiune, cea de tip L

Însă dintre toate literele alfabetului, cea mai de temut este „L”. O recesiune de tip „L” este una lungă, iar creșterea economică este dureros de lentă. Adică, extrem de lentă. O recuperare de tip „L” înseamnă o cădere urmată de ani de… nimic! Niciun fel de creștere economică! Gândiți-vă la Japonia anilor ’90, perioadă numită și „deceniul pierdut”, sau la Marea Depresiune din Statele Unite. Dincolo de toate astea, este și litera „W”, scrie digi24.ro.

Vorbesc despre recuperarea de tip „W”. Prăbușirea începe ca un „V”, apoi recuperarea se prăbușește, iar economia intră în recesiune a doua oară. Dacă țările se întorc la viața de dinaintea pandemiei prea devreme, s-ar putea să-și închidă iar economia.  

 

Publicat: 26 mai 2020, 08:59 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă