Avertisment cumplit de la cercetători! Pandemiile viitoare vor fi mai dese și mai mortale

Publicat: 29 Apr. 2020, 09:15 News
Avertisment cumplit de la cercetători! Pandemiile viitoare vor fi mai dese și mai mortale

Avertisment cumplit de la cercetători! Pandemiile viitoare vor fi mai dese și mai mortale. 

Pandemiile viitoare vor fi mai frecvente, vor produce mai multe victime și se vor răspândi mai rapid, dacă nu stopăm degradarea mediului, avertizează un grup de oameni de știință, membri ai platformei interguvernamentale independente IPBES.

„O singură specie este responsabilă pentru pandemia de Covid-19: noi”, au scris autorii într-un articol publicat pe site-ul platformei. „Avem o fereastră de oportunitate îngustă pentru a depăși criza actuală și a le preveni pe cele viitoare”.

Profesorii Josef Settele, Sandra Diaz, Eduardo Brondizio și dr. Peter Daszak au extras dintr-o cercetare a lor publicată anul trecut, considerată cel mai cuprinzător studiu asupra degradării naturii, în care au concluzionat că un milion de specii de plante și animale sunt în pericol de dispariție în deceniile viitoare.

„Defrișările masive, extinderea agriculturii, creșterea intensivă a animalelor, mineritul și dezvoltarea infrastructurii, precum și exploatarea animalelor sălbatice au creat furtuna perfectă pentru transmiterea de boli de la animale la om”, au scris autorii, iar acest lucru se întâmplă în zone locuite, care sunt cele mai vulnerabile la boli infecțioase.

Autorii lucrării mai arată că acesta este doar începutul: se estimează că aproximativ 1,7 milioane de tipuri de virusuri care se pot transmite la om, neidentificate încă, există în mamifere și păsări acvatice, scrie digi24.ro.

Cercetătorii recomandă înăsprirea regulilor de protejare a mediului, adoptarea unei abordări unitare privind sănătatea viețuitoarelor și plantelor în același mediu, precum și finanțarea corespunzătoare a sistemelor de sănătate.

Publicat: 29 Apr. 2020, 09:15 News
Pe aceeași temă