Din pacate, in ziua de astazi, parintii nu isi mai pot feri copiii de pericole, oricat si-ar dori.
Asta deoarece pana si scutecele reprezinta o amenintare, mai ales pentru nou-nascuti. Cu cateva zile in urma au fost depistate scutece pentru bebelusi cu substante cancerigene. La o analiza banala s-a observat si concentratia substantelor periculoase, care era una foarte mare.
Un asemenea episod socant s-a petrecut in Franta, acolo unde au fost gasiti compusi chimici interzisi in scutece. Acestea depaseau limita admisa si contineau erbicide, interzise in UE, clor, foarte mult parfum, dar si hidrocarburi, noteaza digi24.ro.
Totul a fost relatat intr-un raport al Agentiei Nationale de Securitate Sanitara din Franta si facut public. Ancheta desfasurata in prezent a vizat 23 de modele de scutece de unica folosinta. Desi erau cele mai vandute modele de pe piata franceza, toate au picat testul toxicitatii.
Cel mai probabil, situatia este una similara si in Romania. Parintii ajung sa isi puna in pericol copiii cu scutece pentru bebelusi cu substante cancerigene, fara sa stie acest lucru. „Am gasit 12 substante a caror concentratie depaseste nivelul permis. Asemenea substante au legatura ori cum parfumul, pe care producatorii il adauga in scutece, in scop comercial, ori cu alte substante folosite in procesul de productie a acestora”, a fost de parere Gerard Lasfargues, un oficial guvernamental francez.
Este vorba de substante ce se pot transforma in alergeni sau pot avea un impact cancerigen asupra sanatatii copilului. Autoritatile din franta au fost insa de parere ca totul nu reprezinta un pericol imediat pentru sanatate, dar ca bolile se pot dezvolta in timp. Specialistii au atras atentia si ca pielea bebelusilor este cu mult mai permeabila fata de cea a adultilor.
Ceea ce inseamna ca acest factor favorizeaza o absorbtie mult mai mare a orice substanta care intra in contact direct cu pielea. De asemenea, daca e vorba de un mediu umed, cum este cazul scutecelor,
Mai exact, este vorba de substanţe cu potenţial alergen şi cancerigen şi, deşi autorităţile franceze spun că nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate, specialiştii atrag atenţia că pielea bebeluşilor este mult mai permeabilă. Acest lucru favorizază o absorbţie mai mare a substanţelor care intră în contact cu pielea, mai ales atunci când este vorba de un mediu umed, aşa cum este cazul scutecelor.