Anunțul făcut de Nelu Tătaru despre dozele de vaccin anti-COVID. Când vin primele tranșe și cine le primește

Publicat: 14 Nov. 2020, 10:05 Arhiva

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține faptul că doar 4.6% dintre români vor primi vaccinul anti coronavirus, în primă fază, iar primele tranșe vor ajunge în țară în luna ianuarie.

Pandemia de coronavirus a dat viețile oamenilor peste cap. Dezechilibrele se văd și la nivel social, medical, economic și chiar și politic. Experții au reușit, după mai bine de nouă luni de zile, să găsească un vaccin anti-COVID. Primele doze ar ajunge în România abia anul viitor, în luna ianuarie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că doar 4.6% dintre români primesc în primă fază vaccinul anti-coronavirus. Pe de altă parte, nu ar fi clar modul în care se va face transportul, deoarece vaccinul respectiv are nevoie de condiții speciale, arată Antena 3.

„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea.

Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară.

Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a transmis Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a anunțat că vor fi cumpărate 3 milioane de teste rapide

În cursul zilei de vineri, Nelu Tătaru a anunțat că vor fi achiziționate trei milioane de teste rapide pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Acestea vor fi distribuite Unităților de Primiri Urgențe, arată hotnews.ro.

„Faptul că se colmata o Unitate de Primiri Urgenţe, ocupând locuri şi la izolare, până aşteptam un rezultat RT-PCR, am operaţionalizat aceste teste rapide, având o jumătate de oră în care putem detecta dacă este SARS-CoV-2 pozitiv sau negativ, pacientul mergând pe sectoarele respective. În următoarea perioadă vor fi acele teste pentru unităţile de primiri urgenţe. Printr-o ordonanţă de urgenţă, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, se vor mai achiziţiona încă trei milioane de teste, care vor fi, în perioada următoare, date către aceste Unităţi de Primiri Urgenţe, tocmai pentru a decongestiona UPU-rile”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sursă foto: Captură video

Publicat: 14 Nov. 2020, 10:05 Arhiva
Pe aceeași temă