Avertisment îngrijorător! Un alt efect secundar al vaccinul AstraZeneca a fost identificat de Agenţia Europeană a Medicamentului

Publicat: 12 Jun. 2021, 10:51 Arhiva
Avertisment îngrijorător! Un alt efect secundar al vaccinul AstraZeneca a fost identificat de Agenţia Europeană a Medicamentului

Sindromul de scurgeri capilare trebuie adăugat ca un nou efect secundar la prospectul vaccinului AstraZeneca, informează EMA. Aceste cazuri au început să fie analizate de către specialişti în luna aprilie.

Agenţia Europeană a Medicamentului a identificat vineri o altă afecţiune rară a sângelui ca posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca (AZN.L) şi a declarat că analizează cazurile de inflamaţie a inimii (cardiomiopatie) după imunizarea cu toate vaccinurile anti-Covid, informează Reuters.

Comitetul de siguranţă al EMA a declarat că sindromul de scurgeri capilare trebuie adăugat ca un nou efect secundar la prospectul vaccinului AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria. Persoanele care au suferit în trecut de această afecţiune (plasma sanguină) – scurgerile lichide din cele mai mici vase de sânge care cauzează umflături şi scăderea tensiunii arteriale, nu ar trebui să primească vaccinul, a adăugat EMA.

Autoritatea de reglementare a început să analizeze aceste cazuri în aprilie, după ce serul a fost asociat cu cazuri foarte rare şi potenţial letale de coagulare a sângelui.

Luna trecută, EMA a recomandat să nu se utilizeze a doua doză AstraZeneca pentru persoanele care au probleme de coagulare, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Comitetul a analizat 6 cazuri validate de sindrom de scurgeri capilare la persoane, în majoritate femei, care au primit Vaxzevria, inclusiv un deces. Trei au avut un istoric al afecţiunii.

Peste 78 de milioane de doze de Vaxzevria au fost administrate în Uniunea Europeană, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia şi Marea Britanie. Autoritatea de reglementare britanică, MHRA, a declarat joi că a primit 8 rapoarte de sindrom de scurgeri capilare în contextul a peste 40 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate şi, în prezent, nu vede o legătură cauzală.

 

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 12 Jun. 2021, 10:51 Arhiva
Pe aceeași temă