Ce spun voluntarii care au testat deja vaccinul anti-COVID: ”Reacţiile au fost mai dure. Febra a fost mai mare…”

Publicat: 07 Dec. 2020, 12:41 Vedete
Ce spun voluntarii care au testat deja vaccinul anti-COVID: ”Reacţiile au fost mai dure. Febra a fost mai mare…”

Voluntarii care au testat deja vaccinul anti-COVID au făcut primele declarații. Mulţi oameni se tem de eventualele efecte adverse ale vaccinului. Medicii vor putea trage o concluzie pentru efectele pe termen lung la doi ani de la vaccinare.

Andrew Rubin a participat la testarea vaccinului încă din luna iunie. Bărbatul a explicat cum s-a simţit când a făcut a doua doză, după trei săptămâni.

„Reacţiile au fost mai dure. Mi-a luat 48 de ore, în loc de 24 de ore, febra a fost mai mare, am fost mai obosit. Ce a fost mai ciudat la acest răspuns imun pe care l-am avut este că se termină brusc, te simţi rapid mai bine, ca şi cum ai apăsa pe un buton”, povesteşte Andrew, voluntar la testarea vaccinului Pfizer, potrivit mediafax.ro

Susan Froelich a fost voluntar pentru testarea vaccinului produs de compania Moderna. A făcut prima doză de vaccin în august şi nu a simţit altceva decât durerea injecţiei. După a doua doză, şi în cazul ei, lucrurile au fost puţin mai complicate.

„Cam la 12 ore după ce am primit rapelul, era 2.30 dimineaţa şi m-am trezit cu o durere oribilă de stomac şi de cap. Am avut dureri cam patru ore, când s-a trezit soţul meu şi s-a dus să îmi ia Naproxen şi de îndată ce l-am luat, toate simptomele au trecut”, spunea ea.

Vaccinul nu a fost încă testat pe copii mai mici de 12 ani

Melanie are 16 ani şi a făcut parte dintr-un grup de adolescenţi americani pe care a fost testat vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Am făcut prima doză acum câteva săptămâni şi apoi a doua în decembrie, dar nu am simţit mai mult decât o durere a braţului, după un vaccin antigripal. Nu am fost obosită, nu m-a durut capul”, îşi aminteşte Melanie.

Toţi cei care au participat la testarea vaccinurilor sunt verificaţi periodic, pentru a le fi monitorizate posibilele efecte adverse. Abia la doi ani de la vaccinare medicii vor putea trage o concluzie pentru efectele pe termen lung. Nici vaccinul Moderna, ca are cele mai mari şanse de aprobare după cel de la Pfizer, nu are reacţii adverse grave. Susan Froelich a fost primit a doua doză de vaccin în septembrie.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 07 Dec. 2020, 12:41 Vedete
Pe aceeași temă