Anca, un medic în Milano, revoltată de situația creată de pandemie: ”Nici un sistem medical nu are capacitatea de a trata 1500-2000 de cazuri noi pe zi”

Publicat: 08 apr. 2020, 11:59 Autor: Andreea Voicu News

Anca Simioniuc este un medic cardiolog în Milano, iar spitalul în care aceasta lucrează a fost transformat într-un centru pentru tratarea persoanelor bolnave de coronavirus.

Femeia a povestit pentru Monitorul de Suceava faptul că oamenii au înțeles că trebuie să se izoleze în case, iar magazinele alimentare și farmaciile sunt singurele deschise în această perioadă.

“În Milano totul a început în urmă cu 3 săptămâni. Imediat după apariția primelor cazuri, au urmat câteva zile de panică totală și dezorientare.

Frica, din păcate, a durat foarte puțin. Se vehicula că se tratează doar o formă de gripă și că nu există motive reale pentru o isterie generală.

Lumea a reînceput să se comporte normal, ignorând aproape complet problema. Toată această perioadă a durat cam 10 zile, iar cazurile noi erau cam 120-130 pe zi.

După care, peste noapte, numărul cazurilor a crescut vertiginos: 500-1000-1500 pe zi. Școlile erau deja închise, focarele principale izolate.

În timp extrem de scurt, Lombardia a fost izolată complet și după 2-3 zile întregul teritoriu al Italiei. Peste noapte au dispărut măștile și dezinfectantele din farmacii. Au dispărut măștile din spital”, a spus Anca Simioniuc pentru monitorulsv.ro.

Medicul a mai mărturisit pentru publicație faptul că s-a revenit din nou la o stare de teamă, după ce a fost conștientizată cât de gravă este situația. Și oamenii au o declarație pe propria răspundere, iar autoritățile opresc oamenii pe stradă.

“S-a trecut din nou la o stare de frică generală, adevărata conștientizare a problemei.

În momentul actual se circulă cu o declarație pe proprie răspundere, iar poliția oprește frecvent traficul pentru verificări. Din păcate, noile măsuri, extrem de severe, nu au blocat (încă) progresia epidemiei. Este nevoie de multe zile (probabil alte 2 săptămâni), pentru a începe să se vadă rezultatele. Între timp, în fiecare zi sunt alte mii de cazuri noi. În creștere este și numărul deceselor”, a mai spus ea.

Mai mult decât atât, locurile pentru ATI sunt insuficiente, iar oamenii trebuie să respecte regulile de igienă și de carantinare.

“Numeroase spitale (inclusiv al meu) au fost transformate în . Locurile în terapie intensivă sunt absolut insuficiente. Secții întregi au fost reorganizate, rămânând, oricum, insuficiente. Situația cea mai grea este a medicilor de la Urgențe, Terapie Intensivă și Medicină Internă.

Cardiologii au fost implicați ulterior, încercăm să ajutăm cât mai mult într-un domeniu infectiv pneumologic, adaptându-ne, cum putem, competențele.
Nu vreau sa fiu pesimistă, ci realistă.
Cu siguranță numărul bolnavilor depășește cu mult posibilitățile sistemului sanitar. Ceea ce mă terorizează cu adevărat este ideea că o situație similară poate izbucni la fel de repede într-o zonă cu mult mai puține resurse decât ale Lombardiei. Aceea ar putea fi o adevărată tragedie.

De aceea e fundamental, de la bun început, să nu se minimalizeze gravitatea problemei. Dacă la nivel individual nu se respectă normele de izolare și igienă, contaminarea izbucnește exponențial.

Nici un sistem medical nu are capacitatea de a trata 1500-2000 de cazuri noi pe zi. Mulți dintre colegii mei au ajuns la capătul puterilor.
Virusul se transmite datorită persoanelor. Persoanele trebuie să oprească transmiterea lui. Acesta este mesajul meu, sper din toată inima să fie înțeles”, a conchis doamna Anca.

Publicat: 08 apr. 2020, 11:59 Autor: Andreea Voicu News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă