Alexandru Rafila: „Epidemia de coronavirus ar trebui să scadă în intensitate în două sptămâni”

Publicat: 12 Aug. 2020, 12:08 Arhiva
Alexandru Rafila: „Epidemia de coronavirus ar trebui să scadă în intensitate în două sptămâni”

Epidemia de coronavirus ar trebui să descrească în intensitate în două săptămâni a explicat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, medicul Alexandru Rafila.

„Descreşterea ar trebui să o aşteptăm într-un interval de vreo două-trei săptămâni, cred eu, de la introducerea altor măsuri suplimentare. Mă refer aici la utilizarea măştii în spaţii deschise acolo unde sunt zone aglomerate sau mă refer la reducerea programului de lucru al cluburilor”, a spus Alexandu Rafila la Europa FM.

Pe de altă parte, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România spune că Ministerul Sănătății face acum eforturi să reprofesionalizeze Direcțiile de Sănătate Publică, a căror activitate este grav afectată din cauza lipsei de personal și investiții.

Ce spune Alexandru Rafila despre rata de infectare

Medicul subliniază faptul că românii trebuie să respecte regulile de igienă și să se protejeze, pentru a nu contacta virusul ucigaș din China. Este important să purtăm masca de protecție și să ne spălăm pe mâini.

”Avem o rată de infectare de 10%-12%, duminica este excepţia care confirmă regula, pentru că duminica nu se fac teste pentru persoane care pleacă în vacanţă. Rata de 5%-6% este dată de o situaţie când peste 40%-45% sunt persoane care se testează benevol. În rândul acestora avem sub 1 la 1000 proporţia de infectaţi, deci practic noi suntem între 10% şi 12% rata de teste pozitive la persoanele de pe lista INSP.

Oamenii trebuie să înţeleagă că este vorba de o situaţie serioasă, nu dramatică, şi cel mai important este cum comunicăm, cum explicăm românilor măsurile care trebuie respectate. Nu cred în aceste cifre. Sper sa nu fie mai grav. Cifrele pe care le am, arată o rată de infectare în jur de 1,2. În România am ajuns la o mie și ceva de cazuri. Dacă am o stabilizare a numerelor, atunci înseamnă că toate aceste predicții vor fi date peste cap. Oamenii trebuie să înțeleagă că este o situație serioasă, nu este dramatică. Masurile care au început să fie luate, modul în care explicam oamenilor este cel mai important. Trebuie să explicam de ce purtăm mască în aer liber, când”, subliniază medicul.

Publicat: 12 Aug. 2020, 12:08 Arhiva
Pe aceeași temă