Alertă de la OMS! Tulpina indiană de Covid-19 e mai contagioasă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor

Publicat: 10 mai 2021, 12:20 Autor: Elena Arhiva
Alertă de la OMS! Tulpina indiană de Covid-19 e mai contagioasă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor

Tulpina de Covid-19 descoperită în India este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India, a avertizat sâmbătă responsabila ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan.

India a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, un bilanţ de 4.000 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore şi peste 400.000 de noi contaminări, însă experţii estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate, conform AFP.

Într-o discuţie cu AFP, Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declara că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi, a precizat cercetătoarea.

Varianta B.1.617 ″prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale″⁣, a explicat ea.

Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%

Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creşterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permiţând ″adunări masive de persoane″⁣, a mai spus ea.

Într-o ţară vastă precum India, contaminărilor se pot produce fără prea mult zgomot timp de mai multe luni. ″Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creşterea a fost verticală″⁣.

Pentru moment, este foarte dificil să luptăm împotriva virusului ″întrucât epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat″⁣, a mai precizat Swaminathan, avertizând că doar vaccinarea nu va fi suficientă pentru a recăpăta controlul asupra situaţiei.

India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

″Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%″⁣ de populaţie imunizată, potrivit cercetătoarei.

În viitorul apropiat, va trebui să ne bazăm pe măsurile sociale şi sanitare deja testate şi aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta.

Amploarea epidemiei în India creşte riscul apariţiei unor noi variante încă şi mai periculoase. ″Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii de a se adapta, creşte”, a subliniat cercetătoarea. ″Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutaţii pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent″⁣.

Sursa foto: Profimedia

Publicat: 10 mai 2021, 12:20 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×