Alertă! Au fost descoperite noi simptome ale coronavirusului! Duc la forme extrem de grave!

Publicat: 07 Oct. 2020, 09:29 Arhiva
Alertă! Au fost descoperite noi simptome ale coronavirusului! Duc la forme extrem de grave!

Coronavirusul e din ce în ce mai de temut, cercetătorii descoperind în fiecare zi lucruri noi despre virusul care a închis planeta. Potrivit unui studiu efectuat pe 509 pacienți internați în perioada 5 martie – 6 aprilie în diferite spitale din Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au observat că, pacienții care au prezentat simptome neurologice, au avut nevoie de o perioadă mai lungă de spitalizare decât cei a căror funcție mintală nu a fost afectată. 

Totodată, aceștia au prezentat probleme și după externare, doar 32% dintre ei fiind capabili să își reia activitățile de rutină zilnică. Celorlalți, le-a fost greu să facă și cele mai simple lucruri, precum plata facturilor sau prepararea hranei.

Medicii au explicat că aceștia nu au avut doar probleme de atenție și concentrare, ci au avut și pierderi ale memoriei pe termen scurt și lipsă de răspuns. Până acum, nu existau dovezi clare că virusul atacă direct celulele creierului.

Asimptomaticii au aceeaşi cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici

Ul alt studiu realizat în Coreea de Sud, pe un eșantion de 303 persoane, a arătat că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut aceeaşi cantitate de virus ca persoanele simptomatice, scrie Agerpres.

Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud, în februarie. Autorităţile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive cu puţine sau fără simptome într-o clădire guvernamentală, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat atent evoluţia simptomelor şi le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul era format din tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani. Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporţie de 29%.

În condiţiile în care persoanele în cauză au fost ţinute în izolare până când au fost testate negativ, personalul medical a putut distinge între cazurile pre-simptomatice şi cazurile asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat iniţial ca fiind pozitive pentru coronavirus şi fără simptome, dar au avut în cele din urmă simptome. Numeroase studii în care pacienţii sunt testaţi o singura dată pot confunda cazurile pre şi asimptomatice.

„Detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”

Concluzia studiului este că concentraţiile de virus la pacienţii asimptomatici au fost „similare cu cele de la pacienţii simptomatici”, au afirmat autorii.

Însă găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce proporţie cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tuşesc, însă pe de altă parte, nu stau în izolare şi, prin urmare, intră în contact cu alte persoane.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, au avertizat autorii studiului, care au subliniat că studii epidemiologice şi experimentale mai ample sunt necesare pentru a înţelege acest lucru.

Publicat: 07 Oct. 2020, 09:29 Arhiva
Pe aceeași temă