Acuzații extrem de grave au apărut în spațiul public după ce rudele unor pacienți din Botoșani au fost declarați ca fiind morți de coronavirus. Persoanele decedate, nu ar fi ajuns la spital cu afecțiuni grave, iar familiile acestora nu se așteptau la sfârșitul lor atât de grabnic.
Dumitru Spatariu avea 59 de ani și a mers la spital pentru o posibilă intoxicație de la substanța cu care a stropit pomii din grădină, însă nu a mai ieșit din Spitalul Județean Mavromati.
Familia susține că moartea lui Dumitru Spatariu a șocat în condițiile în care la telefon nu părea să fie într-o stare precară de sănătate.
„Telefonul i-a fost închis și seara târziu fiul lui a reușit să vorbească cu doctorul care i-a spus că l-au sedat și l-au intubat pentru că era în stare critică. Cum poate fi un om în stare critică din moment ce el vorbește clar și tare fiind înspăimântat de cele petrecute acolo?!”, susține fratele botoșăneanului decedat.
Modul în care a fost tratat primul pacient s-ar fi repetat se pare în cazul altei persoane decedate.
Doinița Țurcanu, din Săveni, o femeie care nu suferea de nicio altă afecțiune a ajuns și ea pe ATI intubată și sedată dar și cu telefonul închis.
„Odată ajunsă acolo nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită… dar cel puțin comunicam cu ea prin telefon… după două zile asistentele îi închid telefonul pentru a nu mai putea lua legătura cu noi cei din afară, să ne povestească realitatea din acest infern… este sedata deși daca era într-adevar sub tratament se vedeau efectele… sedarea nu era încă necesară o sedează zic ei ca să o liniștească să își facă efectul tratamentul neadministrat….de aici s-a pierdut orice legătură cu ea…”, fiica Doiniței Țurcanu care a aflat de moartea mamei după două zile. În ambele cazuri familiile afirmă că rudele lor au fost sedate iar telefoanele le-au fost închise”, scrie Botoșăneanul.