O formă de coronavirus asemănătoare cu cea care a declanșat pandemia a fost descoperită în sângele a cinci lilieci care trăiesc în Thailanda.
Potrivit Daily Mail, SARS-CoV-2, virusul care determină apariția bolii Covid-19, are aproape același cod genetic ca virusul nou identificat, numit RacCS203. Mai exact, experții au stabilit că 91,5 la sută din codul genetic al SARS-CoV-2 este regăsit și în virusul cel identificat în Thailanda.
Deocamdată, experții cred că noul virus nu poate infecta oamenii, deoarece nu se poate ”lega” de receptorul ACE2 de pe celulele umane, care este considerat poarta de intrare a Covid-19 în organism.
Ba mai mult, anticorpii regăsiți în sângele liliecilor infectați și al pangolinilor ar fi eficienți pentru neutralizarea virusului SARS-CoV-2.
Acest paradox biologic indică astfel că acest coronavirus purtate de lilieci nu pot infecta oamenii, susțin experții.
Astfel, autorii studiului sunt de părere că acest coronavirus poate să dezvolte capacitatea de a infecta celulele umane abia după ce a fost transmis într-o gazdă intermediară, precum un pangolin. Ulterior, acesta își schimbă ușor forma, ceea ce îi ajută să dezvolte abilitatea de a se lega de receptorul ACE2.
Această teorie vine să întărească afirmațiile făcute ieri de experții Organizației Mondiale a Sănătății, care au declarat virusul ar putea să aibă originea într-o transmitere de la om la animal, gazda exactă a virusului rămânând neidentificată, scrie digi-world.tv.
Oamenii de știință au analizat orice fel de probe au găsit, de la medicamentele pentru răceală și tuse din farmacii până la probele de sânge disponibile în banca de sânge, a precizat, în cadrul conferinței de presă, Liang Wannian, șeful panelului de experți responsabili de epidemia Covid 19 din partea Comisiei Naționale de Sănătate a Chinei.
Sursa foto: Arhiva Ciao