„Uitaţi-vă de exemplu situaţia din Italia care a fost dezastruoasă şi în momentul de faţă italienii au de patru ori mai puţine cazuri decât avem noi raportat la populaţie. Acolo oamenii au fost într-adevăr traumatizaţi prin consecinţele infecţiei care a produs numeroase victime şi au foarte mare grijă să respecte cele trei-patru reguli la care facem şi noi apel pentru ca lumea să înţeleagă despre ce este vorba.
Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat Alexandru Rafila, la România TV.
Rafila: „Ne preocupă numărul mare de îmbolnăviri”
”Ne preocupă numărul mare de îmbolnăviri. Toată lumea se declară panicată, îngrijorată, dar trebuie să vedem cum se traduce această îngrijorare în comportamentul cotidian. Aici e secretul situației. Și avem și răspunsul. Trebuie să avem grijă: să ne spălăm, să păstrăm distanța, să evităm aglomerațiile dar remarc că lumea nu că le evită, ba chiar le frecventează. Creșterea cazurilor după 1 iunie cred că se datorează relaxării oamenilor, nu relaxării măsurilor de siguranță”, a declarat Rafila, cu câteva zile în urmă.