Profesorul Alexandru Rafila a explicat diferența dintre termoscanare și luarea temperaturii la intrarea în instituțiile publice.
Doctorul a încercat să liniștească populația și a spus că nu se pune problema de termoscanare, ci de o simplă luare a temperaturii.
„Păi în primul rând nu este vorba despre o termoscanare, este vorba de măsurarea temperaturii. Cred că și termenul de termoscanare induce o stare de nesiguranță pentru cei care-și închipuie că sunt pur și simplu scanați din cap până în picioare, că se găsește ceva la una dintre persoanele care este investigată”, a explicat prof. Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila a detaliat și ce înseamnă termoscanarea propriu-zisă și la ce este bună aceasta.
„Termoscanarea la care faceți referire nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura tuturor persoanelor care trec printr-un anumit spațiu, printr-un anumit culoar, și de obicei se plasează în aeroporturi sau în instituții cu un trafic extrem de mare de persoane”, a explicat expertul.
Profesorul Silviu Gurlui a declarat într-un interviu pentru Radio Constanța că zona spațiilor frigorifice este cea mai vulnerabilă și recomandă oamenilor să nu petreacă foarte mult timp în aceste raioane.
„Aș vrea să fac o paralelă. Cu toții știm cum arată un smog. E o perioadă când așa numita inversiune termică când temperatura la sol este mai mică decât la altitudine și atunci vedem un nor, un val de particule, o ceață care se formează aproape de pământ. Acesta se numește smog. Un fenomen similar se întâmplă și în spațiile comerciale, în zona spațiilor frigorifice. Aici, pentru că temperatura este mai joasă, particulele vin de sus, coboară și sunt oarecum reținute mai jos. Aceste particule pot conține din nefericire și particule cu viruși.
Sunt reținute acolo, sunt presate, exact ca la smog se întâmplă. Și odată ce sunt presate acolo ai șanse mai mari să te întâlnești cu ele. Toate aceste particule caută să iasă pe margini, în zona de intrare a acestor spații frigorifice. Aceste zone sunt, în opinia mea, cele mai vulnerabile, pentru că fluxul de aer este mare și pot împrăștia mult mai repede aceste particule. Sfatul meu este să nu zăbovim foarte mult în spațiile frigorifice și să fim cu atât mai atenți în zonele de intrare în aceste spații”, a explicat omul de știință.