Cele mai vulnerabile celule în fața coronavirusului, descoperite de oamenii de știință! Cercetării au descoperit ce tipuri de celule din corpul uman pot fi cele mai susceptibile la infecții de către virusul SARS-CoV-2.
În timpul epidemiei SARS de la începutul anilor 2000, cercetătorii au descoperit că virusul responsabil, SARS-CoV, infectează celulele cu ajutorul a două proteine: un receptor (ACE2), care ajută virusul să se lege la celule și o enzimă (TMPRSS2), care mediază infecția celulei.
La începutul acestui an, oamenii de știință au descoperit că SARS-CoV-2 – care provoacă COVID-19 – exploatează aceleași două proteine, oferind cercetătorilor un indiciu vital pentru identificarea celor mai sensibile ținte ale virusului la nivel celular: celulele respiratorii și țesutul intestinal care conțin atât ACE2 cât și TMPRSS2.
„Imediat ce ne-am dat seama că rolul acestor proteine a fost confirmat biochimic, am început să căutăm unde sunt acele gene în datele noatre deja existente”, spune imunologul Jose Ordovas-Montanes de la Spitalul de Copii din Boston.
„Am fost într-adevăr într-o poziție bună pentru a începe să investigăm care sunt celulele pe care acest virus le-ar putea viza de fapt”, a mai spus medicul.
Zeci de oameni de știință, din mai multe țări, au căutat prin datete de secvențare a ARN-ului, adunând informații pentru mii de tipuri diferite de celule la om, primate non-umane și șoareci. Echipa a căutat modele ale genelor pentru sute de tipuri de celule din plămâni, pasaje nazale și intestine – zone ale corpului despre care știm că pot adăposti SARS-CoV-2.
„Deoarece avem acest depozit incredibil de informații, am putut începe să analizăm ceea ce ar fi celulele țintă pentru infecție”, spune fizicianul chimic Alex Shalek, de la MIT.
„Chiar dacă aceste date nu au fost concepute special pentru a studia [SARS-CoV-2], este ne-a dat un punct de pornire asupra identificării unora dintre lucrurile care ar putea fi relevante acolo”, a mai spus acesta.
În urma scercetărilor s-a constatat faptul că doar o mică parte de celule respiratorii și intestinale umane au gene care exprimă atât ACE2 cât și TMPRSS2.
Printre cele care fac acest lucru, au fost identificate trei tipuri de celule principale: celule pulmonare numite pneumocite de tip II (care ajută la menținerea aerului, cunoscute sub numele de alveole); celule intestinale numite enterocite, care ajută organismul să absoarbă nutrienți; și celule goblet din pasajul nazal, care secretă mucus.
Indiferent dacă ACE2 și TMPRSS2 trebuie să se afle pe aceeași celulă sau dacă formele solubile de TMPRSS2 pot pluti în jur și pot face același lucru, rămâne de stdiat în cercetările viitoare.
Cercetătorii spun că aflarea tipurilor de celule care fac țintele cele mai evidente ar putea fi un mare ajutor pentru lucrările viitoare, inclusiv investigațiile privind dezvoltarea potențialelor medicamente antivirale pentru combaterea pandemiei.
„Poate că aceasta nu este povestea completă, dar cu siguranță arată o imagine mult mai precisă”, explică Ordovas-Montanes, citat de sciencealert.com.