Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că noul coronavirus nu provoacă doar suferinţe respiratorii majore, ci atacă şi creierul, riscând să producă daune neorologice.
Medicii au constatat că mai mulţi pacienti cu COVID-19 aduşi la spital sufereau nu doar de febră, tuse seacă şi dificultăţi respiratorii, ci şi de pe urma unei stări generale de confuzie. Spre exemplu, unii dintre pacienţi nu ştiau nici măcar în ce zi sau în ce an ajunseseră la medic.
„Toată lumea spune că este o problemă de respiraţie, dar ea afectează şi ceva care ne este foarte preţios, creierul”, a declarat S. Andrew Josephson, şeful departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco.
„Dacă vă simţiţi confuz, dacă aveţi probleme de gândire, sunt motive bune pentru a consulta un medic. Ideea mai veche potrivit căreia trebuie să mergeţi la medic doar dacă aveţi dificultăţi de respiraţie nu mai este valabilă”, a precizat el.
În doua moduri, a explicat Michel Toledano, neurolog la Mayo Clinic din Minnesota.
Prima modalitate: virusul declanşează ceea ce medicii numesc „furtuna de citokine”, cauzând o aşa-zisă encefalită autoimună, care cauzează inflamaţia creierului.
A doua modalitate este infectarea directă a creierului, care provoacă o encefalită virală. Asta ar însemna ca în lichidul cerebral să se găsească SARS-CoV-2. Singurul caz documentat până acum este al unui pacient japonez.
De aceea, medicii cred că cel mai adesea problemele neurologice în cazul infectarii cu SARS-CoV-2 sunt de natură autoimună. Adică din cauza unui răspuns foarte alert al sistemului imunitar care încearcă să ucidă virusul, este afectat şi creierul.
Şi alţi medici americani, citaţi de New York Times, susţin că au tratat pacienţi care prezentau simptome neurologice importante, după infectarea cu noul coronavirus. Cu toate astea, aceşti medici au declarat că numarul de pacienţi cu astfel de afectari ale creierului este mic, raportat la totalul celor care s-au infectat până acum cu SARS-CoV-2.