Imaginile durerii de la secția ATI a unui spital din Iași. Cum se pregătesc medicii să trateze persoanele bolnave de coronavirus

Publicat: 14 apr. 2020, 10:27 Autor: Andreea Voicu General

Munca medicilor care salvează vieți trebuie să fie prețuită întotdeauna! În plină pandemie de coronavirus, unde 331 de persoane au murit din cauza acestui virus, cadrele medicale, asistentele, infirmierii se află în prima linie – trebuie să salveze pacienții!

Cei de la BZI au procurat, în exclusivitate, imagini din interiorul secției de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, acolo unde pacienții se zbat între viață și moarte din cauza coronavirusului, dar și din alte cauze medicale. Medicii abia mai fac față!

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași sunt pregătite un număr de 16 paturi pentru secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Unul dintre doctorii care lucrează cu pacienții internați acolo mărturisește cât de greu este și cum starea de sănătate se poate transforma dintr-una stabilă, în una foarte gravă.

„Pe secția de ATI ne confruntăm cu o doză imensă de stres. Este stres determinat de starea pacientului, nu de siguranța noastră. Sunt zile în care ies din gardă și observ că starea pacientului pe care l-am supravegheat se înrăutățește. În acel moment, tot ceea ce contează pentru mine este să văd că starea lui este stabilă, nu te mai interesează nici de bani, nici de plecat acasă, te interesează ca acel pacient să fie bine.

Ca medic la secția de ATI trebuie să știi protocoalele. În momentul în care devii impacientat, aplici protocoalele și sigur nu dai greș. Frica uneori te ajută, alteori te poate bloca. Datorită faptului că totul este protocolizat, putem trece peste orice stare de stres, doar aplicând tehnicile specifice și specificate. Este o muncă dificilă pe care ne-o asumăm prin prisma meseriei alese”, spune dr. Vlad Hârtie, medic anestezist secția de ATI a Spitalului de Neurochirurgie Iași.

„Majoritatea pacienților care mor după ce au fost diagnosticați cu coronavirus suferă în general și de alte patologii. Unele sunt cunoscute de aceștia, altele nu. În general, cei care pierd lupta cu viața sunt vârstnicii cu alte boli asociate, dar și tineri încadrați în aceeași categorie. Vorbim aici de diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice etc. Pericolul apare în general când sistemul imunitar nu face față să ucidă virusul, virusul care afectează plămânii. Starea pacientului se poate schimba din moment în moment și poate lua cadrele medicale prin surprindere. Acest lucru nu poate fi premeditat, poate fi însă evitat dacă pacientul cu coronavirus care se confruntă cu insuficiență respiratorie este internat la secția de ATI în timp util”, adaugă dr. Vlad Hârtie, pentru BZI.

Diferențe între tratarea unui pacient infectat cu Covid-19 nu este foarte diferit față de cel care nu are acest virus. Medicii sunt doar determinați să poarte costumul specific care ar îngreuna activitatea personalului medical.

„Diferențe există și nu există. În general, pacienții cu coronavirus ajung la ATI din cauza insuficienței respiratorii. Rolul nostru este de a-i ajuta să-și susțină funcțiile vitale, dar și de a le administra medicamentele antivirale. Diferența cea mai mare între tratarea unui pacient cu Coronavirus și un altul care ajunge în ATI este costumația specifică. Dacă înainte purtam un halat normal, mănuși și mască de protecție, acum purtăm costume speciale care au menirea de a ne proteja de infectare. Este un întreg procedeu de echipare și dezechipare pe care îl aplicăm absolut în fiecare zi. Toate acestea, pentru a evita contaminarea. Suntem și noi oameni, normal că ne e frică, dar trecem peste, pentru că am fost și suntem pregătiți”, mai spune dr. Vlad Hârtie.

Spitalul din Iași este pregătit de persoanele infectate cu Covid-19 încă de la începutul anului. De atunci au fost purtate discuții despre acest virus venit din China. Au fost achiziționate materiale de protecție și s-au făcut simulări de intervenție asupra unui pacient care ar fi infectat cu coronavirus.

„La Spitalul de Neurochirurgie au început pregătirile încă de la începutul anului. Atunci am început să discutăm despre coronavirus, să ne documentăm cât am putut de mult, să achiziționăm materiale de protecție și totodată să facem simulări de intervenție pe un pacient diagnosticat cu COVID-19. Aceste manevre au contribuit la relaxarea noastră atunci când virusul a început să-și facă simțită prezența și în spitalele din Iași. Ne simțim în siguranță, chiar dacă este un virus extrem de contagios, și asta pentru că respectăm toate protocoalele. De exemplu, atunci când ne dezechipăm, întotdeauna suntem însoțiți și de un alt coleg care observă întreg procesul și ne spune ce am efectuat bine sau rău. Totodată, după dezechipare facem un duș lung cu apă și săpun. S-a demonstrat faptul că virusul nu rezistă la compoziția din săpun”, adaugă dr. Vlad Hârtie.

„Echipa care lucrează cu pacienții cu coronavirus este mixtă. Este formată din 12 medici anesteziști, din fizioterapeuți, medici infecționiști, psihologi, asistenți medicali și infirmiere. Ceea ce apreciez extrem de tare este faptul că doi medici specialiști ATI s-au oferit voluntari ca pe o perioadă de șase luni să ofere suport spitalului în tratarea pacienților cu coronavirus. Iată că dacă unele cadre medicale își dau demisia și își iau concedii în această perioadă grea, sunt și medici care merită toată aprecierea noastră. Totodată, spitalul a mai angajat doi medici infecționiști care întregesc echipa și care sunt extrem de utili în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19”, încheie dr. Vlad Hârtie.

https://www.youtube.com/watch?v=dASZJQUZdHY

Publicat: 14 apr. 2020, 10:27 Autor: Andreea Voicu General
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă