Acest lucru a fost observat în China, unde rata mortalității în rândul bărbaților era de 2.8 % în comparație cu cea din rândul femeilor, de 1.7%. Tendința a fost păstrată și în Franța, Germania, Iran, Italia, Coreea de Sud și Spania.
În Italia, procentul de mortalitate în rândul bărbaților reprezintă 71% din numărul total, iar în Spania, potrivit datelor publicate joi, numărul bărbaților care și-au pierdut viața în urma infecției cu coronavirus este dublu față de cel al femeilor.
”Un răspuns sincer este că nimeni nu știe care este cauza”, a declarat Sarah Hawkes, director la Centrul UCL pentru Gen și Sănătate Globală.
Studii anterioare au sugerat că fumatul ar fi o cauză posibilă. În China aproximativ 50% din bărbați fumează, spre deosebire de femei unde procentul este de doar 2%.
Pe lângă faptul că fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte complicații ale plămânilor, aceștia au un risc mult mai mare de a se contamina atingându-și buzele mai des.
Bărbații sunt mai expuși coronavirusului și decesului provocat de infecție! Bărbații se spală mai puțin pe mâini, folosesc săpunul mai rar
Factorii comportamentali diferiți între sexe pot avea, de asemenea, un rol important. Studiile au demonstrat că bărbații se spală mai puțin pe mâini, folosesc săpunul mai rar, solicită îngrijiri medicale mai greu și ignoră sfaturile de sănătate publică.
Deși în China procentul bărbaților fumători este mult mai mare, în Italia și Spania numărul femeilor care fumează este foarte apropiat de cel al bărbaților. Însă bărbații sunt, în continuare, cei mai predispuși virusului și deceselor, scrie antena3.ro.
„Creșterea mortalității crescute la bărbați este valabilă în China, Italia, Spania. Vedem acest lucru în țări și culturi foarte diferite ”, a declarat Sabra Klein, profesor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
”Când văd asta, mă face să cred că este altceva universal care contribuie la creșterea mortalității, nu cred că fumatul este factorul principal”, a adăugat Klein.
Cercetări anterioare au demonstrat că sistemul imun antiviral al bărbaților răspunde mai greu la infecții, inclusiv la hepatita C și HIV.
„Sistemul lor imunitar nu poate iniția un răspuns adecvat atunci când vede virusul”, a spus Klein. Pe de altă parte, hormonii pot juca un rol important. Este demonstrat faptul că estrogenul crește răspunsul antiviral al celulelor imunitare, scrie theguardian.com.