Cu 12 ani înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, oamenii de știință au avertizat, într-un studiu publicat în Clinical Microbiology Reviews, în 2007, că situația din China era ”o bombă cu ceas” pentru izbucnirea unui focar de infecție cu un virus periculos.
Potrivit oamenilor de știință, cultura chineză care include consumul de animale exotice, piețele lipsite de orice fel de igienă, cu rafturi pline de animale sălbatice, cât și prezența unui mare rezervor de viruși asemănători Sars-CoV în liliecii potcoavă, alături de abilitatea coronavirusurilor de recombinare genetică, aveau drum clar spre ceea ce trăim astăzi, numit pandemie de coronavirus.
”Coronavirusurile sunt recunoscute pentru abilitatea de recombinare, ceea ce poate duce rapid la noi genotipuri și focare. Prezența unui mare rezervor de viruși asemănători Sars-CoV în liliecii potcoavă, alături de cultura chineză care presupune consumul animalelor exotice, este o bombă cu ceas. Reapariția virusului SARS, dar și a altor viruși noi proveniți de la animale sau din laboratoare, este doar o noțiune de timp. Tocmai de aceea, pregătirea este vitală”, au spus cercetătorii.
”Mica reapariție a virusului SARS din 2003 după reluarea pieței de animale sălbatice din China de Sud și descoperirea recentă a unui virus extrem de asemănător în liliecii potcoavă, numit SARS-CoV, sugerează că SARS poate reveni în condiții prielnice pentru mutații, multiplicare și transmitere” au adăugat aceștia.
Studiul a fost numit ”Sindromul respirator sever acut, coronavirusul ca agent al infecţiilor emergente şi reemergente” și a fost publicat în octombrie 2007 în Clinical Microbiology Reviews, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie, scrie scitechdaily.com, citat de antena3.ro.