Avertisment teribil de la unul dintre supravieţuitorii gripe spaniole: „Povestea se poate repeta”! José Ameal Peña avea patru ani atunci când gripa spaniolă a lovit micul sat de pescari din nordul Spaniei în care locuia. La aproape un secol distanţă, bărbatul, care se presupune că ar fi singurul supravieţuitor din Spania al celei mai teribile pandemii din istorie, transmite un avertisment: „Fiţi atenţi. Povestea se poate repeta şi nu aş vrea asta. Au murit atâţia oameni”, scrie The Guardian.
Gripa din 1918 cunoscută drept gripa spaniolă a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni de pe întreg globul. În Luarca, orăşelul de pescari în care locuia Ameal Peña, au murit 500 de oameni, adică un sfert din întreaga populaţiei.
În toamna lui 1918 acesta a fost singurul din cei şapte fraţi care s-a îmbolnăvit. „Încă nu-mi vine să cred că mai sunt aici”, a declarat acesta, acum în vârstă de 105 ani, pentru El Mundo. Pe când zăcea la pat cu febră, doctorul i-a prescris o infuzie cu eucalipt şi ierburi de mare, relateză digi24.ro.
În ultimele săptămâni, Ameal Peña a urmărit evoluţia pandemiei de amploare, Spania fiind una dintre cele mai afectate ţări, care a raportat până acum 1.720 de decese.
„Ştie exact prin ceea ce trece lumea cu această pandemie”, a declarat fiica lui pentru El Mundo. „Îi este frică să nu se mai repete acelaşi lucru, chiar dacă trăim în cu totul alte vremuri”, a mai spus aceasta.
Poate fi comparată pandemia de coronavirus cu gripa spaniolă din 1918?
Gripa spaniolă din 1918, cu cele 50 de milioane de morți în întreaga lume, constituie referința în cazul pandemiilor mondiale, dar poate fi ea comparată cu actuala epidemie de Covid-19?, se întreabă Agenția France-Presse.
Bilanțul nu are pentru moment nicio legătură: milioane de morți pe cinci continente, acum un secol, față de câteva mii la pandemia în curs. Nici virusurile nu au nicio legătură: tipul gripa A(H1N1) pentru prima, un coronavirus pentru cea de azi.
„Contextele” diferă de asemenea radical, subliniază geograful Freddy Vinet, de la universitatea Paul Valéry din Montpellier, care a publicat în 2018 o istorie a gripei spaniole „Marea gripă” (ediția Vendémiaire).
Diferențe esențiale între cele două pandemii
O diferență esențială: gripa spaniolă s-a derulat la „umbra mediatică” a Primului Război Mondial, subliniază el. „Războiul ocupa prima pagină a ziarelor. Este invers pentru coronavirus”, notează acest specialist în catastrofe și riscuri naturale.
Și atitudinea statelor diferă foarte puternic: în timpul primului val al epidemiei din mai-iunie 1918 asupra Europei, „autoritățile, care aveau alte subiecte de discutat, nu-și dau seama de amploarea problemei”, explică Vinet.
În Franța, adevărata conștientizare a gravității situației nu vine decât în toamna lui 1918, atunci când epidemia atinsese practic vârful. Sunt adoptate atunci măsuri de închidere a locurilor publice, dar nu de o manieră unitară.
„Existau atât de mulți bolnavi încât nu exista nici mână de lucru nici materiale pentru a aplica măsuri precum dezinfecția locurilor publice”, explică Vinet.
Singurele măsuri eficiente au vizat atunci insule îndepărtate precum Samoa de Vest, controlată de Marina americană, unul dintre singurele locuri care au scăpat de flagel.
Gripa spaniolă a plecat tot din China?
Originea epidemiei, reperată pentru prima oară în martie 1918 în Statele Unite, rămâne incertă. Ar fi putut pleca din China, ca și actuala epidemie Covid-19, dar nicio dovadă nu a fost adusă pentru a consolida această ipoteză.
Gripa și-a atras numele de „spaniolă” deoarece presa din Spania a fost una dintre primele care au scris pe larg despre această boală în Europa, în mai 1918.
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...