Declarație șocantă a unui medic român: ”Colegii mei sunt terminați. Mi-au spus că s-au resemnat că o să moară”

Publicat: 16 mart. 2020, 09:26 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Mai mulți medici din țară au făcut mărturisiri îngrijorătoare despre situația în care românii se află și mai ales doctorii din spitalele din România. Situația nu este una deloc roz, iar aceștia sunt nevoiți să se confrunte cu pacienții fără a avea un echipament de protecție adecvat.

Delarațiile venite din partea medicilor sunt îngrijorătoare și înfiorătoare. Au răspuns la întrebări, precum ”Ce echipamente aveți în spital? Sunteți într-un spital de pneumologie”.

Medic pneumolog: ”Pe noi! Pielea noastră, mucoasa nazală, hainele de spital peste care se poate pune un hălăţel din acela de cârpă”

Medic de urgență: „Am văzut colege plângând pentru că nu au cu ce să se îmbrace, nu au măști, nu au ochelari. Când au cerut, li s-a spus că exagerează”

Medic pneumolog: ”Colegi ai mei, inclusiv bărbați, sunt terminați. Mi-au spus că s-au resemnat că o să moară”

Medic ATI: ”Avem măști FFP3, dar ar trebui să ținem cam 5 zile una, ca să ne ajungă, iar ele sunt de unică folosință”

Medic ORL: ”Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți!”

Iar declarațiile pot continua! Așa cum scrie și Izabela Păunescu pe site-ul ei, oamenii nu trebuie să intre în panică, ca să nu se creeze haos. Dar chiar și-așa, în spitalele din România nu există spirt, măști, mănuși, ochelari sau viziere, dar și combinezoane etanșe.

Doctorul Oana Deleanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală, a făcut declarații în emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe” de pe Digi24 despre situația dramatică care există în spitalele din România. Astfel că, halatele chirurgicale există, măștile sunt puține, iar dezinfectantul este pe lista de așteptare.

“Jurământul lui Hippocrate spune “Primum non nocere” şi apoi vindecă. Prima dată să nu faci rău. Eu, ca medic, în momentul în care mă supun voit şi voluntar infecţiei, înseamnă inclusiv că încalc o lege din România. Cum a făcut și cetăţeanul care a fost in Israel. Deci eu dacă mă supun voluntar la îmbolnăvire, mă duc acasă, umblu prin mijloace de transport, intru în supermarket să cumpăr alimente să duc familiei de acasă izolate, eu sunt o sursă de infecţie. Şi nu vorbim din punctul de vedere al doctorilor, că ei îşi asumă. Şi familiile lor la fel. Te-ai căsătorit cu un doctor, ai mama, tata doctor, suporţi consecinţele, dar ceilalţi, oamenii de pe stradă, pacienții care îți vin la spital, ei doresc să fie consultaţi de un doctor infectat?

E adevărat că nicio măsura nu e sigură. Îmi spunea un prieten din Italia că personalul medical cu echipamente din acelea de scafandru, etanșe, s-a infectat în proporție de 10-12%. Auzisem de la altcineva că personalul medical la nivel global s-a infectat în proporție de 40% cu echipamentele acelea etanșe, de cosmonauți. Bun, asta este, s-au infectat, dar măcar și-au luat măsurile despre care se știe că trebuie luate! Dacă nu le iei nici pe alea, să ne aşteptăm ca personalul medical să se infecteze cât? 90%? Că nu s-or infecta toţi. Sau poate 60-70%, cum se spune că ne vom infecta cu toţii? Gândiţi-vă că noi suntem mai expuşi, suntem expuşi în mod repetat, deci imunitatea ta este, dar la un moment dat zice şi ea: mă scuzaţi, m-am dus la culcare. Ce se va întâmpla când se va infecta 60-70% din personalul medical?

Tot auzim că o să primim, o să primim. Lumea trebuie să înțeleagă că momentan nu am primit nimic, dar și americanii sunt depăsiți, și UK sunt depasiți, italienii nu mai au materiale sanitare. Multe sunt și acasă la oameni! Să subliniem că tot ceea ce discutăm aici vine din partea unui pneumolog, nu sunt infecționist, nu sunt în prima linie, infecționiștii sunt în prima linie, nu sunt în camera de gardă de la un spital de urgență, să consult tot ce intră pe ușă, care poate să fie contagios sau nu, chiar daca are sau nu simptome”, a declarat aceasta.

Doctorul Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea din București, susține că medicii din această branșă, iar în linia întâi se mai află pneumologia și în linia a doua, ATI.

„La Colțea tot ce vine la UPU sunt consultati de noi, de ORL. Manifestările virale, și de covid, și de guturaiul simplu, sunt de ORL. Pneumologia mai e în linia întâi și ATI în linia a doua.

Ieri am cerut asistentei șefe și mi-a zis că nu avem nici măști din alea simple, care oricum nu au nicio siguranță, dar FFP3 sau P100 nu există nici una! Apoi îți trebuie vizieră. Nu avem nici una. Îți trebuie costume. Nu avem. Nu ni se dau. Posibil la UPU să li se dea, dar în caz de nevoie. Ce e aia în caz de nevoie? Vine cu simptome, tu bănuiești că ar fi, dar numai faptul că ai luat contact cu el să îi afli simptomele, să îi faci anamneza, deja gata! Degeaba îți dă după. Totul e un circ! Dacă îi întrebați pe cei din conducere spun că avem, dar cei din ATI și-au cumpărat din banii lor! De prin America, de pe internet.

Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți! Suntem in tranșee! Și suntem la kilometrul 0 al capitalei României, membră UE”, a spus medicul.

Ce răspuns au dat cei de la Ministerul Sănătății

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a oferit declarații despre produsele pe care trebuie să le achiziționeze spitalele pentru medici.

„Societatea Unifarm, care este în subordinea ministerului, are aceste produse. Managerii trebuie numai să le comande. Pe Coronavirus noi am încercat ca tot ce înseamnă ore suplimentare, gărzi în plus să le plătim noi, dar restul ține de cum își corectează managerul stocurile, el trebuie să știe ce stocuri are.

Firma Unifarm are tot, inclusiv spirt. Am vorbit chiar acum cu directorul Unifarm. Să facă comandă și noi le trimitem.

Cât despre combinezoane, medicii nu au înțeles mesajul, ce echipament de protecție trebuie folosit și de către cine. Și că sunt măsuri de precauție. Atâta timp cât folosești biocidul ăla și dai după fiecare manevră pe care o faci, nu sunt probleme. E adevărat, și în Italia s-au infectat 14% din cadrele medicale, dar n-o să umble toată lumea cu combinezoane!

OMS spune foarte clar, inclusiv pentru cei care îngrijesc pacienții, nu spune combinezon, ci spune bonetă, mască, ochelari, mănuși, halate cu mâneci lungi. Cei care se duc cu izoleta sau cei de la DSP, că intră în focare, sunt cei care au combinezoanele.

Vineri au venit 8000 de echipamente complete, care s-au împărțit în județe, mai vin 30.000 săptămâna viitoare din prima serie de 240.000, urmând ca în două săptămâni să vină și restul”, a spus acesta.

Publicat: 16 mart. 2020, 09:26 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×